Søg

Vinanmeldelser

Berlingske – uge 45 - 2023

2020 Château Peyrabon, Haut-Medoc, Bordeaux Kr. 139,-

Peyrabon er endnu en gammel kending, som har top-performet til prisen mange gange her I avisen. Udtrykket er elegant, super klassisk cabernetdomineret Haut-Medoc med ren og (sol) bærret frugt, blyant, behersket fadpræg og en frisk mund. Velafbalancheret, men endnu lidt til den unge side. Vinen vil erfaringsmæssigt drikke godt om et par år og lagre smukt i mindst ti år. Godt køb til fire ogb en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2023

2020 Pichon Comtesse Reserve, Pauillac, Bordeaux Kr. 449,-

Wauww. Andenvinen til Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande (2. Cru) oser op af glasset med den smukkeste, mest klassiske bordeauxnæse: Solbær, lakrids, peberfrugt, cigarkasse og et stimulernde strejf af hestestald. Feminin, forførende og I perfekt balance.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2023

2020 Château Grand-Puy Ducasse, Pauillac, Bordeaux Kr. 415,-

Ekstra sort I glasset. Ren powerhouse, moden uden at være jammy, med alt hvad der er sort – oliven, lakrids og solbær – tilsat peberfrugt og en del træ, uden at det bliver for meget. Koncentret med en del tannin; absolut en gemmevin.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2023

2020 Château Prieuré-Lichine, Margaux, Bordeaux Kr. 389,-

Her har vi så den ægte Margaux-vare med pænt åben, slikken frugt og klassiske cabernetnoter i form af solbær, peberfrugt og grafit, tilsat Haribos labre Larver. Lækker saftighed, men ikke voldsomt koncentret- Elegance frem for Power.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2023

2020 Echo de Lynch-Bages, Pauillac, Bordeaux Kr. 399,-

Andenvinen til det berømte Château Lynch-Bages har i tidligere år vist sig som lidt af en bombe. Her er den lidt mere stram og reservret, om end den tætte, mørke frugt stadig peger i retning af cabernet fra pauillac. Tiden må vise, hvad den kan blive til. Fire en halv stjerne.

KØB HER

90/100p. Vinstyrke2.dk – uge 12 - 2023

Chateau Lafont Menau 2019, Pessac-Léognan Kr. 149,-

Druer: Cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc Drikkemoden efter en time på karaffel, men vil også udvikle sig til det (forhåbentlig) bedre de næste 5 år. Helt klassisk bordeaux med pæn syre og udtørrende tanniner i finishen. Dog også ganske saftig. I duften mærkes fadkrydringen tydeligt, hvilket er karakteristisk for en så relativt ung bordeaux. Brombær, solbær, tørrede krydderurter og hvid peber definerer næsen. I munden får du tæt solbærfrugt og bitre kaffe- og chokoladenoter.

KØB HER

---

89/100p. Vinstyrke2.dk – uge 8 - 2023

Château de Respide, Classic 2020, Graves Kr. 99,-

Druer: Sauvignon blanc og sémillon Ganske fornuftig hvid bordeaux, der ikke skuffer nogen, og som har så tilpas længde, at den kører fint igennem til hvid fisk og skaldyr. Næsen har både syrlig citrus og tropiske toner. Grape, mandarin og lidt kamilleblomst. I munden fornemmes masser af stenet mineralitet. Vinen er frisk og syredrevet med god frugtdybde, mest i retning af citrus. Et godt eksempel på, at de hvide vine fra Bordeaux har kvaliteter, vi tit glemmer, når vi skal vælge den rette ledsager til fisk.

KØB HER

---

90/100p. Vinstyrke2.dk – uge 6 - 2023

Château La Grange des Mauberts 2020, Sainte Foy Côtes de Bordeaux Kr. 99,-

Druer: Merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc Jeg er stor tilhænger af vinene fra Bordeaux’ yderområder. Mange gode producenter lever under radaren, men demonstrerer, at der ikke behøver at stå grand cru eller cru bourgeois på etiketten, for at kvaliteten er i orden. Her har vi fat i en flaske fra den sydøstlige del af regionen, hvor merlot er den primære rødvinsdrue. Duften har nuancer af mørk bærfrugt og blomme, fugtig efterårsskovbund og lidt grøn urt. Der er et forfriskende niv af syre i næsen. Smagsmæssigt fremstår vinen blød, cremet og fuldstændig drikkeklar med behersket frugtsødme og velinkorporeret fad. Her er tilpas syre og nogen tannin indpakket i noter af solbær, kirsebær og boysenbær. En vin til bordeaux-nydere, som værdsætter de ædle toner. Har den stor dybde? Næeh … men tilstrækkelig.

KØB HER

---

89/100p. Vinstyrke2.dk – uge 4 - 2023

Clos des Lunes, Lune d’Argent 2018, Grand Vin Blanc Sec, Bordeaux Kr. 125,-

Druer: Sémillon og sauvignon blanc Rund og let drikkelig vin med fedme og fin mineralitet. Dufter af østersskaller, gule stenfrugter og noget røget af en art. I munden breder sig noter af sødlig citrus og gul blomme, der gradvis går over i en svag bitterhed. Fungerer fint med lidt federe fisk eller retter med kammuslinger

KØB HER

---

92+/100p. Vinstyrke2.dk – uge 4 - 2023

2016 Château Grand Corbin Manuel, Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrig Kr. 209,-

Druer: Merlot, cabernet franc og cabernet sauvignon Skøn, parfumeret bærnæse: Solbær, blåbær og kirsebær samt et touch af blomme. Frugten er virkelig ren i udtrykket – nærmest som at stikke næsen i en frugtbusk. De samme takter slås an i smagen. Intens, moden frugt, men med en fin friskhed. Vinen hænger længe i munden uden at virke tung. 2016-årgangen er altså noget helt særligt. Server vinen sval – det klæder den. Rigtig god til stegt fjerkræ.

KØB HER

---

93/100p. Vinstyrke2.dk – uge 50 - 2022

2019 Château Peyrabon, Haut Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 135,-

Druer: Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot og cabernet franc Cru bourgeois med pil opad – derfor tilføjelsen ”supérieur”. Forbløffende drikkemoden. I næsen lækker koncentration af sorte kirsebær, solbær og blåbær, samt lidt syrnet mælk og en anelse kølig eukalyptus. Smagen har både dybde, intensitet og saftighed. Masser af mørke bær og mørk chokolade, der balanceres af en fin syre og afrundes af en dosis let toastet fad. Tanninerne er ret tilbageholdende, hvilket antyder, at vinen har knap så lang holdbarhed. Med andre ord: Hold dig ikke tilbage. Denne haut-médoc er lige til at gå om bord i. Prøv den til dyreryg.Alkohol: 14 pct

KØB HER

---

Berlingske – uge 46 - 2022

2019 Château Meyney, Saint-Estephe, Bordeaux, Frankrig Kr. 295,-

Relativt lukket, meget klassisk cabernetudtryk med solbær, grafit og tør engelsk lakrids. Relativt tør og stram, det ville hjælpe med mad til og endnu bedre nogle år på langs. Fire og en halv stjerne.

KØB HER

---

Berlingske – uge 46 - 2022

2019 Château Chasse-Spleen, Moulis-en-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 359,-

Moulis ligger lidt tilbagetrukket fra Gironde-floden, flankeret af Margaux mod syd og Saint-Julien mod nord. Vinen, som er blandet af 52 procent cabernet sauvignon og 40 procent merlot, har fået 40 procent ny eg, hvilket man faktisk ikke mærker. Frugten er nemlig feminin, elegant og bærret i en relativt lys stil, hvor ribs blander sig med solbær – man kommer til at tænke på barolo eller bourgogne.

KØB HER

---

Berlingske – uge 46 - 2022

2019 Château Malartic-Lagraviere, Pessac-Leognan, Bordeaux, Frankrig Kr. 429,-

Blandingen er normalt cirka 50-50 cabernet og merlot. Man bemærker, at konsulenten Michel Rolland har været på spil her: Frugten er mørk og saftig. Blåbær blander sig med de obligatoriske solbær, grøn peber og lakrids, og der er ikke sparet på fadet. Finishen er glat, men selvfølgelig ikke uden tanniner.

KØB HER

---

Berlingske – uge 46 - 2022

2019 Château Larrivet Haut-Brion, Pessac-Leognan, Bordeaux, Frankrig Kr. 359,-

61 hektar med røde druer med fornemme naboer i skikkelse af Haut-Bailly og Smith-Haut-Lafitte. Normalt blandet af 60 procent cabernet sauvignon og 30 procent merlot. Vinen er relativt åben og imødekommende allerede med et lækkert feminint nærmest margauxsk udtryk inklusive slikket, bærret frugt (sol- og blåbær), lakrids samt behersket fad. Relativt tilgængelig nu, men selvfølgelig ikke uden tannin.

KØB HER

---

Berlingske – uge 46 - 2022

2019 Château Peyrabon, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 135,-

Peyrabon er klassificeret Cru Bourgeois exceptionel og ligger vest for Pauillac. De 40 hektar fordeler sig på 60 % Cabernet Sauvignon og 35 % Merlot. Vinen lagres 14 måneder på barriques, hvoraf 33 procent er nye. Der er tale om ærkeklassisk haut-médoc med solbær og behersket fadpræg. Vinen er relativt åben og frugtig og til den relativt lette side i denne kontekst med god frisk saftighed. Absolut god til prisen og af erfaring holdbar i 10 år.

KØB HER

---

89+/100p. Vinstyrke2.dk – uge 44 - 2022

2017 Château Lafitte Carcasset, Saint Estephe, Frankrig Kr. 185,-

Her er fint bud på en 2017’er fra Bordeaux’ venstrebred. Nu bliver der stort set ikke produceret dårlige årgange i Bordeaux længere, men 2017 brillerer heller ikke ligefrem. Dog et fint bud på en drikkeklar saint-estephe, som ellers godt kan være lidt kantede i deres unge år. Ganske frisk og kølig næse med lette eukalyptustoner, krydderurter, tæt solbærfrugt, brombær, indkogt blomme og chokolade. Ganske ekspressiv. Smagen er ikke helt oppe at ringe. Vinen har dog noget klassisk cru bourgeois-karakter manifesteret i god, mørk bærkoncentration og udprægede chokoladenoter. Tanninerne er beherskede, syren til gengæld ganske mærkbar, og der er pæn længde. Passer bedst til oksekød eller lam.

KØB HER

---

Vinstyrke2.dk – uge 39 - 2022

2020 Domaine La Brune, Beaumes de Venise, Rhône Frankrig Kr. 109,-

Der skal kraftige, indkogte retter på tallerkenen, hvis denne røde beaume de venise skal have et fornuftigt modspil. Vinen er ikke videre elegant – nok mere, hvad man vil kalde en tonser. Duftnoterne forekommer ganske potente. Mørke, modne bær, bark og krydderurter stiger op af glasset. Munden er hed – primært af alkohol. Den bider lidt, men de 15 procent pakkes pænt ind i et koncentrat af brombær og sorte kirsebær, chokolade og lakridsrod. Det fylder alt sammen godt i munden. Havde producenten lettet foden en smule på speederen, var vi nok nået i mål med en 5. stjerne også.

KØB HER

---

Vinstyrke2.dk – uge 39 - 2022

2015 Château Tour de Haut Moulin, Haut-Medoc, Bordeaux Frankrig Kr. 149,-

Efter at have testen samme vin i den på papiret lidt stærkere årgang 2016 (https://vinstyrke2.dk/anmeldelser/roedvin-dybe-parfumerede-toner/) kan jeg konstatere, at 2015 har lige så stærke kvaliteter. Den er blot hurtigere udviklet og knap så klassisk i udtrykket. Masser af skovbund i næsen, nuancer af sødmefulde solbær og brombær, kakaopulver og lidt urter og i det hele taget en smule mere potens end 2016’eren. Mundfølelsen præges stadig af tanniner, men de er svøbt i chokolade og modne, mørke bær. Vinen afslutter med et karakteristisk, bittert bordeaux-bid. 4 pæne stjerner. Mit råd er: Køb begge årgange. Drik 2015. Gem 2016 et par år mere.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 37 - 2022

2016 Cuvée du Marot, Cave de Visan, Visan Côtes du Rhône Villages, Frankrig Kr. 105,-

En côtes du rhône villages-vin med eget kommunenavn – i det her tilfælde Visan – er som regel i den bedre ende af kvalitetsskalaen, og selv om vinen er resultatet af et kooperativt samarbejde mellem flere vinbønder og altså ikke stammer fra én producent, holder den et nogenlunde niveau. 2016 er som bekendt en flot årgang også i det sydlige Rhône, hvilket til dels fornemmes i denne udgave – med den tilføjelse, at vinen skal drikkes nu, ikke om to eller fem år. I næsen mørk, moden og tung med karakteristiske brombærtoner, nuancer af blåbærsuppe og et lettere karamelliseret udtryk. Smagen rummer nogen sødme og gode krydderier, men også en del udtørrende tanniner. Frugten er på kanten til overmoden, og der er ikke megen syre til at stå imod med.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 36 - 2022

2019 Riesling, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 109,-

Hyggelig nordfransk riesling, som spiller fint på druens karakteristika: Mineralitet, citrus og syre. Oplagt til asiatiske retter med sin duft af mango og orangefrugt. Samtidig en anelse kalket i næsen suppleret af kamillenoter og lidt tørret æbleskræl. Mundudtørrende, men også med god frugtighed. Vinen har en snert af frugtkælder og overmodne æbler i smagen, dog fint indrammet af en mærkbar citrussyre i finalen. Ganske pæn længde. God at drikke nu. Fungerer også med mager fisk og røde skaldyr. Alkohol: 13 pct.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 34 - 2022

2016 Château Tour du Haut-Moulin, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 149,-

Cru Bourgeois-vinene fra Médoc-halvøen kan ofte være gode køb, og særligt i en årgang som 2016, der anses for en af de helt store og klassiske, får du fremragende bordeaux for pengene. Helt skidt står det da heller ikke til med denne udgave fra Tour du Haut Moulin, som allerede i næsen lokker med dybe, parfumerede toner og et nærmest friskt og køligt udtryk. Toner af blåbær, solbær og eau de vie de kirsch finder sammen med finthakkede urter og lidt grafit. Med andre orde: Vinen oser af bordeaux. Mundfornemmelsen er stringent med mærkbare tanniner og indslag af modne mørke bær, bitter chokolade og et syrligt strejf af espresso. Klassisk, klassisk. 4 store stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 26 - 2022

Rougexclusif, RhonéA, Vin Doux Naturel, Muscat de Beaumes de Venise Kr. 149,-

Op gennem 80’erne og 90’erne var det et stort hit at servere de gyldne, søde muscatvine fra Beaume de Venise i det sydlige Rhône. Dem støder man ikke på så tit mere – og en rød udgave af vinen endnu sjældnere. Muscat-druen findes i et utal af varianter, og her har vi altså fat i den mørkskallede udgave, der anvendes både i rød og rosé. Fremstår svagt rødlig i glasset à la pinot noir fra Alsace. I næsen frisk og stærkt aromatisk med nuancer af druemost, abrikos og røde mirabeller. Smagen har sødlige noter – nærmest som at bide i en moden drue. Vinen er let og ikke specielt koncentreret. Nok den ultimative drik til frugtsorbet. Tungere og sødere desserter får den svært ved at klare.

KØB HER

Vinavisen.dk – uge 26 - 2022

2019 Caterina Zardini, Valpolicella Classico Superiore DOC, ItalienKr. 129-

Der er stald, skovbund og strejf af røg over duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er overraskende intens, kraftigt krydret, med fin frugt under de krydrede noter og med et godt tannibid. En vin, der kræver lidt kraftig kost som ledsager.

KØB HER

Vinavisen.dk uge 23 - 2022

2020 Primitivo, Barocco, Puglia, Italien Kr. 85,--

Frugtig meget imødekommende vin med med sorte bær, krydderier og pebernoter. Pænt balanceret og ganske frisk i udtrykket. Fin let krydretog frisk afslutning. 89/100 Point

KØB HER

Vinavisen.dk uge 23 - 2022

2020 Roccolo del Lago, Bardolino Classico, Italien Kr. 79,--

En udmærket, let drikkelig og uhøjtidelig rødvin med duft af modne brombær og en saftig frugtsmag med tilpas syre. Til prisen er det en ok all round vin til pasta og lette kødretter

KØB HER

Ekstra Bladet uge 23 - 2022

2018 Nero d’Avola, Cataldo, Sicilien, Italien Kr. 75,--

Diskret næse. Modent udtryk med syltede kirsebærnoter, krydderier og strejf vanilje. Pæn ligefrem vin med bløde tanninerne og en pæn krydret afslutning. 88/100 Point.

KØB HER

Ekstra Bladet uge 23 - 2022

2018 Riesling Grand Cru Wiebelsberg, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 159,--

Fyldig og intens Alsace riesling med fersken, gule æbler, mineralitet og florale noter i smagen. Flot intensitet og en vellavet klassisk vin som bør serveres til mad. Lang afslutning. 90/100 point

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 23 - 2022

2018 Pouilly-Fuisse, Domaine Thomas, Bourgogne, Frankrig Kr. 165,-

Fersken og lette fadnoter i næsen. En slank og rank vin med hvide ferskennoter, citrus og lette vaniljenoter i smagen. Flot syre og en fin syrlig afslutning. 89/100 point.

KØB HER


Vinstyrke2.dk – uge 22 - 2022

2018 Château Haut Ferrand, Pomerol, Bordeaux , Frankrig Kr. 285-

4 stjerner kan blive til 5, hvis du giver denne pomerol tid. Den er i øjeblikket i et ungdommeligt, utilnærmeligt stadie. Og kan du ikke vente, bør du i hvert fald give den et par timer på karaffel, hvis du skal gøre dig forhåbninger om, at vinen åbner sig bare en smule. Duften har en klart ædel klang med nuancer af sorte bær, engelsk lakrids, støvede solbærblade, grafit og tobakspung. Hvis ikke det siger bordeaux, ved jeg snart ikke, hvad skulle gøre det. Smagen er udpræget maskulin. Mundudtørrende, syrerig, proppet med bitre bær … og ja, decideret madkrævende. Et godt bud ville være at servere den til fedtmarmoreret oksekød eller lam som modspil til de voldsomme tanniner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 21 - 2022

2019 Rouge Colombe, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, , Frankrig Kr. 269-

En lige på og hårdt neuf med knald på alkohol og mørk frugt. Dufter af hindbær, brombær og konfiterede kirsebær. Særdeles mørk i udtrykket. I munden hed og alkoholisk. Noter af brombær og blåbær kombineret med kakaomættet chokolade giver godt med tyngde, og fordi vinen er så ung, rasper den stadig en smule på tungen. Jeg vil anbefale at give den et år eller to på langs, så den kan falde lidt til ro. Vi lander på 4 store, men ikke helt 5 stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 21 - 2022

2015 Frank Phelan, Saint-Estephe, Bordeaux, Frankrig Kr. 235-

2. vinen til det relativt berømte slot Phélan Segur i Saint-Estèphe udmærker sig ved helt klassiske bordeaux-toner. En anelse tilbageholdende i næsen. Dog anes nuancer af solbær, mokka, ristet fad og tobaksdåse samt en snert af mintchokolade. Ganske ren og stringent i munden – og stadig ung i udtrykket. Smagsnoter af let syrlige, mørke bær, blomme og kødsaft giver vinen nydelig karakter, men selvfølgelig mangler den dybde, som du får i 1. vinen. 2015 er en flot årgang, meeen dette er og bliver bordeaux på medium cru bourgeois-niveau, og det kan såmænd også være godt nok.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 21 - 2022

2018 Volnay, Domaine Latour-Perronet, Bourgogne, Frankrig Kr. 259-

Denne bourgogne smagte jeg over tre dage, og vinen var klart bedst på 2. og 3. dagen. Med andre ord. Giv den ilt. Duften er intens med toner af eau de vie de kirsch, brombær og boysenbær og et touch af tobak og muld. Jeg er vild med den næse! I munden både tør og lækkert saftig. Her er noter af modne sorte kirsebær og mørke hindbær i et koncentreret udtryk. Samtidig fornemmes et friskt, grønt strejf. Absolut drikbar nu til alle former for fjerkræ.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 20 - 2022

2012 Château Haut Ferrand, Pomerol, Bordeaux, Frankrig Kr. 245-

Uigennemsigtig i glasset og med en udpræget mørk pomerol-næse præget af sorte blommer, kogechokolade, muld, tørrede urter og læder. Alderen fornemmes svagt. Masser af mundfylde. Vinen er tæt og dyb, nærmest tygbar. Noter af kødglace, konfiterede solbær og brombær, oliven og skråtobak er tæt på en smagseksplosion. Jeg savner dog lidt mere længde. God, klassisk bordeaux. Den oplagte vin til vildt – eksempelvis sommerbuk.

KØB HER

Vinavisen.dk – uge 20 - 2022

2016 Pinot Noir, Les Essentielles, Vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig Kr. 129-

Her er igen et godt eksempel på, at rigtig god Bourgogne-vin også fås til rimelige penge. Det er en elegant rødvin med duft af blåbær og nyslået græs og en fyldig, blød, frisk og saftig bærsmag, der holder længe i munden. Nyd vinen til lette kødretter eller en omgang luksuspasta.

KØB HER

Ekstra bladet – uge 20 - 2022

2020 Negroamaro, Barocco, Salento, Italien Kr. 59-

Parfumerede noter i duften. I smagen bitre røde kirsebær, mandler og krydderier. Simpel men fin vin dog lidt kort i smagen. 87/100 point.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 13 - 2022

2018 Negroamaro, Othonis, Puglia, Italien Kr. 115-

Til mit bryllup for mange herrens år siden drak vi negroamaro. Det var en dejlig vin, syntes jeg. Siden hen er det ikke blevet til mange glas af denne syditalienske signaturvin. Måske fordi mange af dem, der kom hertil, var alt for kogte i stilen og sliksøde. Det gælder heldigvis ikke Othonis, som nok er varm og blommet, men på ingen måde virker jammy. Duften har aromaer af sveske og blomme, sødmefuld kakao og en snert af mælkesyre på den cremede facon. Smagsmæssigt nogen sødme, og alkoholen fornægter sig heller ikke. En let krydring og noter af tørret, mørk frugt og flødechokolade gør dette til en blød og behagelig vin, som leder både pizza- og pastaretter sikkert i mål.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 9 - 2022

2019 Corte Agnella, Corvina Veronese, Guiseppe Campagnola, Italien Kr. 85-

. Frugtbombe med masser af røde kirsebærnoter i smagen. Simpel men vellavet vin med en pæn intensitet og krydret frugtig afslutning. 88/100 p.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 12 - 2022

2020 Le Bine, Guiseppe Campagnola, Valpolicella, Italien Kr. 85-

En simpel men vellavet Valpolicella med masser af røde kirsebærnoter, lakrids og strejf vanilje. Medium koncentration med en fin balance og længde. 88/100 p.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 12 - 2022

2015 Château Croix Cardinale, Saint-Emilion, Frankrig Kr. 269-

Særdeles moden duft med indslag af blomme og boysenbær og et snif af vanilje. Mest markant er dog de heftige chokoladenoter. De går igen i smagen, som er proppet med sødmefuld, mørk bærfrugt. Ren fløjl og flødechokolade i munden – og lige på kanten til jammy, men syren og tanninerne redder vinen på målstregen. 2015 er og bliver en voluptiøs årgang, som nærmest fra starten har være drikbar og stadig er det for de fleste bordeauxers vedkommende. Denne vin er en total pleaser, hvis jeg skal være helt ærlig, og nogen gange må man bare overgive sig …

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 10 - 2022

2019 La Porte d’Autanne, RhôneA, Cairanne, Rhône, Frankrig Kr. 95-

En smule kogt i frugten. Blomme, solbær og kirsebær i et tungt og rustikt udtryk, men vægten er lagt på (over)modenhed. Lidt urtetoner frisker op. I munden får du mørke og varme toner. Chokolade og sorte bær og en alkohol, der bider fra sig. Lettere spicy til at begynde med, men frugt og krydderier fader hurtigt ud i et tør afslutning. Syre er der tilstrækkeligt af i vinen, til at den kan hamle op med en fedtmarmoreret lammekotelet. Vi ender på et lille nøk over de 3½ stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 8 - 2022

2017 Château Peyrabon, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 112-

Klassisk bordeaux-næse med nuancer af solbær og solbærblade, spidset blyant og noget animalsk. 2017 er ikke en stor årgang i Haut-Médoc, men der er fremstillet mange fine, drikkemodne vine, og dette er én af dem. En smule spinkel i smagen. Modne mørke og røde bær – primært solbær, kirsebær og ribs – og tilløb til lidt chokolade. Mundfornemmelsen er blød og rar, og alt i alt har vi i glasset en hæderlig médoc, der ikke skal gemmes, men blot nydes for, hvad den er. Server den til ikke for kraftige kødretter. Druer: Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og petit verdot

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2021

2018 Château Haut-Batailley, Pauillac, Bordeaux, Frankrig Kr. 589-

Denne 5. cruer er ganske klassisk i udtrykket og faktisk lidt streng p.t. På den baroloagtige måde. Her er noter af solbær, sveske, sorte oliven, lakridspibe samt jord. Finishen er syrerig og stram. Tid vil helt sikkert gøre underværker. Fire og en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2021

2018 Echo de Lynch-Bages, Pauillac, Bordeaux, Frankrig Kr. 409-

Andenvinen til det berømte Chateau Lynch-Bages er knaldsort i glasset med meget mørk frugt: Solbær, hindbær og brombær samt sveske, lakrids og cedertræ. Her er tons af træ, men også fin mineralitet og god koncentration. Har lige et gear mere end de fleste andre andenvine. Fire og en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2021

2018 Château Cantemerle, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 299-

Denne store 5. cru på 93 hektar ligger i det sydlige Haut-Medoc, hvor stilen nærmer sig margaux, hvilket vil sige, at vinene altid er mere tilgængelige i deres ungdom. Det gælder i særdeleshed Cantemerle, som er en slags easy drinking bordeaux, sjældent stor, men frugtig, sødmefuld og saftig og fornuftig til prisen. Fire og en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2021

2018 Château Giscours, Margaux, Bordeaux, Frankrig Kr. 589-

Denne 3. cru er altid mere mørk og svesket end de andre margauxer. Sort i glasset med sorte kirsebær, inklusive sten, sveske, lakrids og let slikken. Munden er let blommet og saftig med masser af tannin. Kravler lige op på fem stjerner.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2021

2018 Lacoste-Borie, Pauillac, Bordeaux, Frankrig Kr. 269-

Grand-Puy-Lacostes andenvin er som altid vellykket og relativt åben og indtagende. I år faktisk forbavsende blød, saftig og medgørlig for en pauillac, med labre larver (chokoladeglaseret lakrids) i næsen havde jeg faktisk gættet margaux. Fire og en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske – uge 45 - 2021

2018 Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 345,-

Trods et relativt højt indhold af merlot (55 %) er den uklassificerede, men velkendte haut-médoc altid meget powerfuld, rank og maskulin. Næsen er pænt åben og flot dyb med et ganske klassisk udtryk med mørke noter af blandt andet sveske, lakrids og meget behersket træ. Munden er fuld af tannin og muskler.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 50 - 2021

2016 Amarone della Valpolicella Classico, Guiseppe Campagnola, Italien Kr. 199,-

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 43 - 2021

2017 Rully Rouge, Les 4 vignes, Domaine Michel Briday, Bourgogne, Frankrig Kr. 169,-

En anelse plump, men også ganske indbydende, når det kommer til stykket. Dufter markant af kirsebær og præsterer pæn dybde med underliggende toner af skovbund og vissent løv. Smagen rummer fin bærfrugt – særligt brombær og mørke kirsebær. Der er god syre, men også en let bitter finish i retning af valnød. Nydelig bourgogne baseret på pinot noir-druer fra fire forskellige marker i Rully-distriktet i Côte Chalonnaise. 4 pæne stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 50 - 2021

2017 Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 309,-

I sin tid smagte jeg bordeaux 2017 en primeur – altså fadprøver hældt på flaske, men ikke færdiglagrede. Jeg var ikke imponeret, og det viste sig da også, at årgangen slet ikke kunne leve op til forgængeren. Faktisk langtfra. Det var derfor med en smule bange anelser, jeg testede denne haut-médoc fra et af områdets anerkendte huse. Duften ganske karakteristisk venstrebred med toner af brombær, boysenbær og blomme samt et touch af solbær, kamfer og kødsaft. Ret mager i smagen med behersket frugt og let bitre noter af chokolade og lidt mørke bær. Vinen foldede sig mere ud på tredjedagen, men det blev aldrig den helt store forløsning. Bliver den bedre om nogle år? Tjaeh, bum-bum, måske … Uforglemmelig bliver den dog aldrig.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 42 - 2021

2014Château La Croix de Gay, Pomerol Bordeaux, Frankrig Kr. 385,-

2014 ligger efterhånden nogle år tilbage, og da der er ikke er tale om en af de store, gemmeværdige bordeaux-årgange, skulle man tro, at denne pomerol var helt køreklar. Det er den ikke. Den skal i hvert fald luftes godt, før du kan nærme dig den. Tanninniveauet er højt, og vinen har det nok bedst som ledsager til en gang dyrevildt, der absolut ikke må være for tørt. Duften har mørke, dybe toner. Den er stram i betrækket med elementer af fugtig skovbund, brombær, blomme og peber samt en snert af tørre kviste. I munden er der god fylde og tæthed, rå frugtkoncentration og et animalsk islæt. Gem den et par år.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 41 - 2021

2018 Riesling Grand Cru Zotzenberg, Leipp-Leininger, Alsace Frankrig Kr. 159,-

Grand cru-riesling til den tunge side med lavt syreniveau og en del fedme og sødmefuld frugt. Dufter af gule blommer, overmodne æbler og en snert af muskatdruer. Hertil kommer en let bitternote og en anelse krudtrøg eller måske snarere lugten af antændt lighter … hvis du forstår. Smagen forekommer særdeles moden med masser af sødmefuld gul frugt. Den fremtrædende modenhed skal nok tilskrives årgangens varme, men jeg har svært ved at finde ret mange af de rieslingske karaktertræk i denne vin. Her er nærmest ingen citrussyre, og mineraliteten skal du også gøre dig umage for at finde. Drik den til krydrede retter fra det asiatiske køkken. Især god til soja.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 41 - 2021


2018 Ripasso Valpolicella Classico, Guiseppe Campagnola, Italien Kr. 99,-

frugtig meget ligefrem vin med masser af kirsebærnoter i smagen. Vellavet, saftig og imødekommende. Pæn længde. 89/100 point

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 39 - 2021

2012Le Margaux de Chateau du Malleret , Margaux, Bordeaux, Frankrig Kr. 289,-

Jeg tillod mig at læse internationale ratings af vinene fra dette slot i årgang 2012. De var ikke imponerende. Hertil er blot at indvende, at anmelderne i sin tid testede vinene, mens de endnu var helt unge, og at der altså sker noget med en margaux, når den får lov til at udvikle sig over en årrække. Det er Mallerets udgave i hvert fald et bevis på. Vinen har nu nået den perfekte modenhedsgrad og illustrerer, hvor lækkert et seriøst glas bordeaux kan smage. Men starter vi med et stikke næsen i glasset, oplever vi de skønneste mørke og modne bærnoter, lidt blomme, bitter chokolade, tobak og fugtig skovbund. Helt efter bogen. Det gælder også selve smagsoplevelsen. En veludviklet vin med nuancer af solbær, sveskeblomme, mokka og mørk chokolade i et blødt, afrundet og tanninnedtonet udtryk. Det er det, bordeaux kan, når musikken spiller. Oplagt ledsager til en god oksesteg eller dyrevildt.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 37 - 2021

2016 Château Aux Quatre Vents, Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 95,-

Pæn klassisk Bordeaux med solbær, tobak og strejf vanilje i smagen. Medium koncentration, pæn balance og man fornemmer det er et godt år uden grønne noter. Pæn afslutning. 88/100 point.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 36 - 2021

2016 Château Peyrabon, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 112,-

Lidt urtede noter og solbærblade i duften. Medium koncentratration med en pæn struktur og solbær, tobak og Vanilje i smagen. Meget klassisk og en genske vellavet vin. 89/100 point.

KØB HER

Vinstyrke 2 – uge 35 - 2021

2016 château du Retout, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 124,-

Mine forventninger til en cru bougeois-vin i en topårgang som 2016 var nok lidt højere, end denne udgave kan leve op til. Ret mørk i glasset, men alligevel lidt farveløs og uinteressant. Duften har nuancer af blomme og mørk bærfrugt, tobakspung og en snert af grønne peberkorn – og egentlig ganske pæn dybde. Smagsmæssigt virker vinen stram og overfladisk i frugten med neddæmpede noter af solbær, brombær og grøn peber. Kort og en smule skuffende. 4 små stjerner.

KØB HER

Vinstyrke 2 – uge 34 - 2021

2018 La Closerie des Thorins Vieille Vignes, Moulin-a-Vent, Frankrig Kr. 159,-

Herlig koncentration af røde og mørke bær tilsat en smule urter. Nærmest cremet i duften og med et totalt modent udtryk. Fra første mundfuld er det bare ”aaah, et dejligt glas!”. Blødt, rundt, modent og lækkert. Smagsnoterne går i retning af jordbær, hindbær og brombær. En rar, ukompliceret beaujolais, som kan gemmes, men smager forrygende nu – så hvorfor egentlig? Server den til gammeldags stegt kylling med skilt sovs.

KØB HER

Vinstyrke 2 – uge 33 - 2021

2015 Château Haut Ferrand, Pomerol, Frankrig Kr. 285,-

Begejstringen ville ingen ende tage, da man i Bordeaux to år i træk kunne sende et par ekstremt flotte årgange på markedet. 2015 og 2016 strålede om kap med hinanden, men selv om begge årgange havde åbenbare kvaliteter, viste der sig at være væsensforskelle på dem. Fælles for begge var, at de allerede ved frigivelsen var charmerende og imødekommende. Med tiden trak 2016 følehornene til sig og blev mindre medgørlig. Man talte om en stram og ”klassisk” årgang med et enormt lagringspotentiale. 2015 derimod var et noget varmere år og modnedes hurtigere, hvilket bringer mig frem til denne fuldmodne pomerol fra et af de knap så kendte huse. I næsen forekommer Haut Ferrrand at være indbegrebet af moden bordeaux: Underskov, tobak, blommekompot, mørk chokolade og mokka. Fløjlsblød i munden med god koncentration og pæn dybde. Mængder af mørk bærfrugt og i afslutningen lidt bitre tranebær. Et fornemt glas til efterårets vildtretter. Absolut drikkeklar.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 32 - 2021

Les Hauts du Village 2012, Ortas, Cave de Rasteau, Rasteau Kr. 119,-

Det er sjældent, at en næsten 10 år gammel rhônevin finder vej til mit smageglas, og jeg havde da også visse bange anelser. Var vinen blevet træt? Nej, sådan set ikke. Jeg havde nok foretrukket at teste den i en yngre udgave, og ingen tvivl om, at den skal drikkes nu. Men når det er sagt, får du faktisk et fint, modent glas med alle de kvaliteter, du kan forvente af en vellavet rasteau. Dyb, moden duft af mørk kakao og konfiteret bærfrugt. Heavy og varm i munden med sveskede tendenser og fuldt knald på brombærrene, solbærrene og chokoladen. Også en snert af eau de vie de poire. Afslutter en anelse tranebærbittert og lægger op til en kraftig, indkogt gryderet.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 30 - 2021

Fontimple 2020, RhonéA, Vacqueyras Blanc Kr. 119,-

Hvidvine fra distriktet Vacqueyras i det sydlige Rhône er lidt af et særsyn, men de eksisterer skam og udgør et glimrende alternativ til de lang dyrere hvide châteauneuf’er. Denne version fra kooperativet RhonéA leverer flot fedme og tropiske toner. Ganske parfumeret i næsen med indslag af hvide blomster, litchi, passionsfrugt og hvid fersken. I munden praktisk taget ingen syre og noter af melon, fersken og anis tilsat et godt nip salt. Jeg kvitterer med 4 store stjerner og anbefaler vinen til retter med hvid fisk, en grøntsagstærte eller spændende, eksotiske salater.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 29 - 2021

Les Contreforts 2019, RhonéA, Vaison La Romaine, Côtes du Rhône Villages Kr. 79,-

Ungdommeligt purpurfarvet rhônevin i bistro-stil. Dufter friskt urtet med hints af kirsebær, boysenbær og hindbær i et let sødmefuldt udtryk. Smagen en anelse krydret og uden den helt store dybde. Noter af brombær og mørke kirsebær udgør frugtprofilen, og vinen afslutter let pebret. Jeg ville drikke denne ukomplicerede rhône villages helt ung og svagt afkølet. Ikke en gemmevin.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 28 - 2021

Abel Jobart, Prestige Brut, Champagne Kr. 249,-

Særdeles madvenlig champagne. Jeg ville ikke holde mig tilbage med hummer eller anden form for skaldyr – dog ikke østers. Eller prøv med klassikeren søtunge i champagnesauce. Så er der ikke et øje tørt. I duften tydelig mineralitet – jeg noterer en lækker kalket tone. Hertil kommer bitter æbleskræl, hvide ribs og gul mirabelle. Smagen har dybe og vinøse noter og en svag antydning af oxidation. Stødt æble, rød frugt og et let sødligt, toastet præg. Samtidig god friskhed og behagelige bobler. Ganske vellykket blend af de klassiske champagne-druer.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 26 - 2021

Pierre Laurent 2017, Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Kr. 139,-

Der er power på duften i denne bourgogne. Let muldet og masser af blomme, boysenbær og sorte kirsebær samt en snert af bark. Smagen byder ind med mørke bær og blommer og en anelse stilk. Vinen har dybde og charme på en lidt bondsk facon, der minder mig om, at vin jo i bund og grund er et landbrugsprodukt. Drik den ved en temperatur på 10-12 grader til stegt fjerkræ.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 26 - 2021

Chateau de Pitray, Premier Vin 2015, Castillon Côtes de Bordeaux Kr. 95,-

Jeg har testet denne vin i både 2014- og 2016-årgangen, og nu er turen så kommet til 2015, som i Bordeaux blev udråbt til det helt store … indtil 2016 gjorde sin entré. Hvor 2016 har flere klassiske kvaliteter og formentlig større lagringspotentiale, er 2015 en mere åben og imødekommende årgang – og en anelse mere bamset og frugtdrevet. Men den slags generaliseringer skal man passe på med, for i Chateau de Pitrays tilfælde er oplevelsen en lidt anden. Til at begynde med en anelse stram i næsen. Syrlig og grenet med en undertone af muld. Efterhånden melder sig noter af sveskeblomme, chokolade og syrlige blåbær. Og til sidste et strejf af tobak. Vinen har god mundfylde, men også en irriterende tone af grønsagsbouillon, som ikke helt går i spænd med den modne, varme frugt. Lag af hindbær, blomme, solbær og chokolade ligger og lurer, men trænger ikke helt igennem. Jeg savner simpelthen noget renhed i frugten. Helt bordeaux’sk munder det hele ud i nogle let udtørrende tanniner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 22 - 2021

Chateau La Fleur Peyrabon, Cru Bourgeois 2015, Pauillac Kr. 225,-

2015 var bestemt ikke et skidt år i Bordeaux, og når vi bevæger os ind i indercirklen af Médoc, nærmere bestemt Pauillac, kan det ikke gå helt galt. Det gør det da heller ikke med denne absolut attraktive cru bourgeois, som fra første færd leverer 5-stjernet kvalitet. Næsen er tung og ekspressiv med nuancer af blå blommer, solbær, brombærmarmelade, ristede kaffebønner, mørk rom og tobak. Så er vi i gang! I munden får du en fyldig, nærmest fedmefuld vin. Varm, moden og tæt. Noter af solbærkoncentrat, chokolade og ristet fad tegner et billede af en luksuøs og vellavet bordeaux, og det faste tanninbid sikrer, at stilen ikke kammer over i oversøisk svulstighed. Forkæl dig selv med et godt stykke oksemørbrad, mens du dykker ned i vinens mange lag.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 19 - 2021

Château de Pitray, Premier Vin 2014, Castillon Côtes de Bordeaux Kr. 99,-

De fleste bordeauxer har godt af at blive luftet, inden de bliver serveret – nogle mere end andre. Denne udgave fra Castillon-distriktet er et godt eksempel herpå. Jeg testede den over tre dage, og ja … først på tredjedagen udfoldede den sit fulde potentiale. Duften er dejligt frugtig – primært af mørke bær. Jeg får tillige et snif af trøffel og fugtig skovbund, kviste og kvas samt lidt kakao. I munden (særligt på dag nr. 3) blød og rund og ganske tilnærmelig. Noter af modne boysenbær, blomme og solbær kombineret med chokolade og et hint af bouillon resulterer i en vin, der har en hel del at byde på, men vi er naturligvis ikke oppe i superligaen.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 18 - 2021

Château Carlmagnus 2017, Arnaud Roux-Oulié, Fronsac Kr. 149,-

Merlot-domineret sag fra det ofte oversete Fronsac på Bordeaux’ højrebred. Tæt og jordet i duften med indslag af vissent løv og bark. Frugten er karakteristisk blomme og noget boysenbær. En snert af chokolade anes også. Vinen har god mundfylde og koncentration. Noter af solbær og blomme piftes op af et hint tranebær og espresso. Fin syre og beherskede tanniner. En solid bordeaux i en medium årgang. 4 store, som lige kysser de 5 stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 18 - 2021

Bitouzet-Prieur, Climats de Glace 2016, Meursault Kr. 399,-

Relativt stringent chardonnay uden den smørfedme, man i hvert fald før i tiden forbandt med meursault-vinene. Jeg fornemmer en antydning af alder, men denne 2016’er virker dog ganske frisk og sprælsk. Parfumeret næse med nuancer af pære, fersken og kvæde og et let citruspræg. I smagen en del citrus og mundudtørrende syre balanceret af sødmefuld gul frugt. Fadpræget er minimalt, og vinen fremstår slank og stringent. Jeg hiver den akkurat op på 5 stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 18 - 2021

Chofflet Valdenaire, 1er Cru Clos de Choué 2016, Givry, Bourgogne Rouge, Frankrig Kr. 189,-

Min klare anbefaling lyder: Køb, køl ned til 14-15 grader, skænk op, drik. Ikke noget med at lægge den på hylden og vente på bedre tider. Denne vin skal drikkes nu – med velbehag og i store slurke. Duften en anelse varm og rustik. Nuancer af chokolade, sorte kirsebær og hindbær samt en antydning af lakridsrod inviterer dig indenfor. Mundfornemmelsen er fyldig og fløjlsblød med mega meget mørk bærfrugt i et let sødmefuldt udtryk. Behagesyg vin på den gode måde, men stadig med pinot noir-druens raffinement og lethed. Bourgogne er skønt.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 9 - 2021

Abel Jobart, Brut Rosé, Champagne Kr. 219,-

Abel Jobart gør det rigtig godt. Særligt husets lyse champagner har jeg testet med gode resultater. Jeg er imidlertid lidt mere forbeholden, når vi bevæger os ind i roséuniverset. Her savner jeg noget mere luftighed og finesse. I glasset er vinen rød som saftevand. Duftnoter af jordbær, hindbær og hybenrose dominerer, men jeg fornemmer også et lettere metallisk præg. Boblerne er bittesmå og beherskede, hvilket bidrager til, at vinen forekommer en anelse gumpetung. Smagen bringer mindelser om barndommens jordbærsaft, og jeg kan ikke helt undgå at drage paralleller til den piemontesiske dessertvin brachetto d’acqui – dog ikke med helt samme sødmegrad. Men selv den er der mere spræl i end i denne roséchampagne, som egentlig dårligt egner sig til mad. Til gengæld fungerer den fortrinligt til frisk frugt. Vi ender på et lille 4-tal.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 9 - 2021

Tenute Arnaces, Spumante Brut, Prosecco, Italien Kr. 99,-

Prosecco har efterhånden fået status af billig, neutral boblevin, som primært blandes i den populære sommerdrink Aperol Spriz. Det er lidt synd, for der findes faktisk producenter i Veneto-regionen, som fremstiller prosecco, der hæver sig væsentligt over spritz-niveauet. Denne øko-udgave har absolut aperitif-kvaliteter, men vil også fungere godt til en portion spaghetti alle vongole (hjertemuslinger). Duften har proseccos karakteristiske, metalliske islæt, men også fin frugtig karakter af revne æbler og citrus. I munden insisterende små bobler og et lidt syntetisk, bolsjeagtigt udtryk. Gule bær, syrlige drops og bitter frugtskal udgør smagsnoterne og giver indtryk af en vin, der tydeligvis skal nydes som andet og mere end et glas med brus.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 11 - 2021

2017 Macon Blanc, Vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig Kr. 89,-

Fersken i næsen. Medium koncentration, meget klassisk med solmoden ferskennoter, blomster og let fadpræg. Fin balance og en frugtig mellemlang afslutning.

KØB HER

Vinavisen.dk – uge 12 - 2021

2019 Bardolino Classico, Roccolo del Lago, Italien Kr. 79,-

En rigtig god økologisk rødvin, der dufter af hyldebær og brombær og har en saftig bærsmag med noter af ribs. En god ledsager til lette kødretter med kalv og lam samt milde oste.

KØB HER

Ekstra Bladet – uge 9 - 2021

2018 Cabernet Sauvignon, Rafale, Vignerons Catalan, Languedoc, Frankrig Kr. 45,-

Sødmefuld næse. Medium koncentration. Solmodne solbær og sødmefulde krydderier i smagen. Simpel og lidt tør i afslutningen. Man får hvad man betaler for

UDSOLGT

Vinavisen.dk – uge 9 - 2021

2018 Sauvignon Blanc, Rafale, Vignerons Catalan, Languedoc, Frankrig Kr. 45,-

En hvidvin med mineralske noter i duften og med en saftig smag med en anelse honning. Men smagen forsvinder hurtigt, og eftersmagen er noget tynd.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 6 - 2021

2016 Auxey-Duresses Blanc, Domaine Labry, Bourgogne, Frankrig Kr. 209,-

Til de mere elegante fiskeretter med laks, søtunge eller pighvar egner denne hvide udgave af en auxey-duresses sig fortrinligt. Trods en smule alder har den bevaret en friskhed og en fedme, der snildt matcher en cremet fiskesauce eller en hollandaise. Duften har let sødmefulde og parfumerede nuancer. Gul drue og mirabelle samt et tropisk anstrøg og et strejf af mineralitet udgør de indledende aromaer, som smagsmæssigt bevæger sig over i noter af syrlig citrus og æble, kvæde og lidt ananas. Vinen har den rette syrebalance og et fint mineralsk og salt indspark. Hvorvidt den har det helt store gemmepotentiale, kan jeg have min tvivl om, men lige nu er det et rigtig lækkert glas. Det er sådan, bourgogne altid gerne må smage i min mund.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 6 - 2021

2016 Auxey-Duresses Rouge, Domaine Labry, Bourgogne, Frankrig Kr. 179,-

Auxey-Duresses ligger i den centrale del af Côte de Beaune – på bagkant af mere kendte appellationer som Pommard, Volnay, Meursault og Puligny Montrachet. På markerne omkring den charmerende landsby Auxey-Duresses høster vinbønderne de druer, der indgår i de ofte fremragende bourgognevine herfra. Kun en mindre andel sælges fra til négocianter. Denne udgave har en anelse mørkere toner, end man normalt møder i village-udgaverne. Frugten bevæger sig i retning af brombær, mørke kirsebær og boysenbær, og duften antyder pæn modenhed. Der er tillige noget urtet, støvet og barkagtigt i aromaerne. Modenheden bliver endnu mere tydelig i munden. Blød og blid med en fint balanceret syre smyger vinen sig omkring tungen, og igen fornemmes noterne af de mørkere bær. Vinen afslutter en anelse bittert, og det rustikke præg af stilk kan være svært at ignorere. Ikke den største bourgogne, men ganske fortrinlig til en gang stegt kylling.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 5 - 2021

2016 Chablis Vieilles Vignes, Lavantureux freres, Bourgogne, Frankrig Kr. 189,-

Denne 2016’er fremstillet på druer fra ældre vinstokke viser alle tegn på modenhed. Nærmest gul i glasset og med en antydning af oxidation i næsen. Tillige nuancer af syltet fersken, kvæde og lim. Smagsmæssigt tager syren imidlertid fat, og selv om vinen har modne toner, er det gennemgående træk en vis friskhed udtrykt i noter af citronskal, frisk ananas og grapejuice. Alt i alt en relativt slank vin med god rygrad og en tydelig citruskarakter. Server den til østers eller andre typer skaldyr.

KØB HER

Vinstyrke2.dk – uge 3 - 2021

1986, Haute Coutume, Rivesaltes Ambre, Vignerons Catalans, Frankrig Kr. 270,-

34 år gammel vin doux – altså sød vin – fra det sydlige Frankrig. Ikke hver dag, man støder på sådan en mahognifarvet, gammel svend, og oplevelsen er da også ganske speciel. Først og fremmest fordi vinen på ingen måde virker ældet. Tværtimod. Den strutter af friskhed og liv. Og selv om den har de oxiderede noter, der kendetegner denne type dessertvin, har den også syren i behold. Samme oplevelse har jeg haft, når jeg har smagt ældgamle colheita portvine. Masser af syre! Duften har karakteristiske toner af nødder, krydderier, farin og sød, tørret frugt – primært appelsinskal, daddel og sveske – og allerede i næsen fornemmes syren. Mere tydelig bliver den i smagen, som dog først og fremmest rummer masser af tørret frugt og noter af honning, karry og citrus. Producenten foreslår, at du drikker vinen til sursød asiatisk mad eller salt blåskimmelost. Måske ikke nogen helt dårlig idé.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 3 - 2021

2016 Chablis 1 Cru Fourchaume, Lavantureux Freres, Bourgogne, Frankrig Kr. 329,-

Det er ikke, fordi vinen er rigtig gammel, men alderen mærkes tydeligt i denne chablis, der har godt 4 år på bagen. Alene farven: Gylden eller nærmest gul. Og duften med dens let syrlige præg og aromaer af stødt æble og honningristede mandler. I munden forekommer vinen nærmest madeiriseret – i hvert fald lettere oxideret. Er det en fejl? Jeg tror det ikke. Den er blot på vej ind i et andet stadie af modenhed og har nu et tydeligt præg af kandiserede gule frugter. Syren har den i behold, hvilket betyder, at vinen lever og har det godt. Et spændende glas, som fortjener 4 store stjerner.

KØB HER

Leibhaverne – Januar 2021

2016 Chablis Vieilles Vignes, Lavantureux Freres, Bourgogne, Frankrig Kr. 179,-

Denne 2016’er fremstillet på ældre vinstokke, viser alle tegn på modenhed. Nærmest gul i glasset og med en antydning af oxidation i næsen. Tillige nuancer af syltet fersken, kvæde og lime. Smagsmæssigt tager syren imidlertidigt fat, og selvom vinen har modne toner, er det gennemgående træk en vis friskhed udtrykt i noter af citronskal, frisk ananas og grapejuice. Alt i alt en relativt slank vin med god rygrad og en tydelig citruskarakter. Server den til østers eller andre typer skaldyr.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 52– 2020

2018 Riesling Grand Cru Kirchberg de Barr, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 159,-

Denne unge grand cru-riesling har næppe noget langt liv foran sig, men lige nu smager den skæppegodt. Vinen er klart til den varmere side og har i duften allerede begyndende petroleumsnoter, hvilket er karakteristisk for især ældre rieslinger. I næsen får jeg aromaer af klementin, nektarin og honningmelon samt et strejf af acetone. Mineraliteten mangler skam heller ikke. Smagen har god fedme og fylde med indslag af fersken og gul blomme, mandarinsaft og lidt grapefrugt-bitterhed. Syren forekommer ret nedtonet, hvilket gør vinen endnu mere drikkeklar.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 52– 2020

2016 Roque Colombe, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig Kr. 230,-

Rustik sag med duft af stald og hængt kød. Også brombær og hindbær, kakaopulver og lidt pibetobak. Blød og cremet i munden med noter af ribs, hindbær, kirsebær og tørrede provenceurter. Afslutter ganske tørt. Velegnet til retter med lyst kød – primært gris, men et konfiteret andelår går nok også an. Jeg er overvejende positiv og hiver den lige op på fem stjerner.

UDSOLGT

Vinstyrke2.dk uge 52– 2020

2016 La Galline, Vignerons de Catalans, Banuyls Rimage, Frankrig Kr. 159,-

Det sydfranske svar på vintage port hedder banyuls rimage. Vinen lagres kortvarigt på fade (et år eller mindre) og udvikler sig herefter langsomt på flasken. Den besidder lidt af de samme egenskaber, du finder i portvinen, men har ikke helt samme dybde som en god vintage port. Alkoholen ligger også nogle procent under. I udgaven fra Les Vignerons Catalans får du et væld af duftnuancer: Farin, blomme og sveske, syltede kirsebær, kakao og tørrede krydderurter. Vinen har en lækker sødme, som bunder i noter af tørrede frugter og alt godt fra krydderihylden. Den har stadig en snert af friskhed og balancerer flot mellem det søde, det varme og det friske. Det oplagte valg til desserter med chokolade.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 49– 2020

2015 Cabernet Sauvignon Reserva, Leyendas de Familia, Maule Valley, Chile Kr. 80,-

Hæderlig chilener, der kan drikkes som allround-vin til de fleste kødretter. Ganske lys i duften. Kirsebær, hindbær og boysenbær har overtaget, mens urtearomaerne (heldigvis) er ganske neddæmpede. I smagen kommer noter af chokolade, og frugten viser sig fra den mere mørke side. Her er god modenhed og en fin sødme/syrebalance – kun forstyrret af et svagt kørvelelement. Tanninerne er pænt afrundede og gør vin nem at drikke. Ja, en ganske hæderlig vin.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 48– 2020

2016 Château Francs Magnus, Bordeaux Superieur, Frankrig Kr. 79,-

Årgangens åbenlyse kvaliteter skinner tydeligt igennem i denne bordeaux supérieur. Vinbønderne skulle gøre sig virkelig umage for at fremstille dårlig vin i 2016, og denne merlot-dominerede udgave holder et pænt niveau. Mørk frugt i næsen. Brombær, kirsebær og en smule solbær giver god dybde og piftes op af et nip tobak. Tør i munden med noter af solbær, brombær, blomme, chokolade og mokka. Ganske fornuftig syre og medium længde. Vinen hænger fint sammen og kan bl.a. anbefales til en god wienerschnitzel.

KØB HER

Berlingske uge 47– 2020

2017 Lacoste-Borie, Pauillac, Frankrig Kr. 269,-

Super klassisk venstrebredsbordeaux med mørke noter I form af solbær, lakrids, blyant I næsen. Elegant og velafbalanceret med en behagelig mund. Drikker fint nu og er et af testens bedste køb. Fire en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske uge 47– 2020

2017 Château Gloria, Saint-Julien, Frankrig Kr. 355,-

Meget mørk. Relativt åben med meget mørk, ren og enkel frugt, behersket træ og masser af lakrids. Frisk saftig mund. Fire og en halv stjerne..

KØB HER

Berlingske uge 47– 2020

2017 Château la Lagune, Haut-Medoc, Frankrig Kr. 419,-

Mørk og enkel frugt med god cabernetkarakter, fin mineralitet, lakrids og ikke for meget træ. Drikker helt godt med fin frisk mund.

KØB HER

Berlingske uge 47– 2020

2017 Domaine de Chevalier, Pessac-Leognan, Frankrig Kr. 559,-

Lækkert åben burgundisk næse med moderne mostagtig blåbærfrugt med et strejf af kage, Saftig og cremet mund med god længde og koncentration. Hænger godt sammen. Fem og en halv stjerne.

KØB HER

Berlingske uge 47– 2020

2017 Château Sociando-Mallet, Haut-Medoc, Frankrig Kr. 309,-

Meget Mørk sag med stor dybde og klassisk maskulin Haut-Medoc profil: Spegepølse, labre larver (karamelglaceret lakrids), en del træ og fin mineralitet. I munden er der et let strejf af jord i eftersmagen på den gode måde. Fem og en halv stjerne.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 46– 2020

2015 Pinot Noir ”Les Essentielles”, vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig Kr. 125,-

Lækkert parfumeret kirsebærnæse og duft af skovbund og visne blade. Denne bourgogne fra området mellem Macon og Côte Chalonnaise har tillige en snert af kødfond. Den går igen i smagen, der dog primært domineres af mørke kirsebær og brombær. Slutter tørt, og syren er ret markant. Ikke den helt store dybde, men pæn performance af en generisk rød bourgogne. Oplagt fjerkrævin – især til kylling og fasan. .

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 40– 2020

2018 Vavqueyras, Domaine Carobelle, Rhône, Frankrig Kr. 129,-

Frugtig duft med nuancer af fortrinsvis hindbær og kirsebær og lidt urt. Smagsmæssigt ganske letløbende i typisk grenache-domineret stil: Lyse bær og et fint strejf af provenceurter. Vinen har en flot balance mellem afdæmpet sødme og umiddelbar friskhed, der gør den nem og rar at drikke. Server den gerne let afkølet til knap så tunge retter med lam eller gris. Jeg lander på fire store stjerner.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 38– 2020

2018 Macon Villages ”Les Cadoles” Vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig Kr. 80,-

2018 er ikke den nemmeste hvidvinsårgang i Bourgogne, og når vinen har sin oprindelse i den sydlige del af regionen, nemlig i Maconnais, kan resultatet opleves lidt for meget til den varme side. Varm var årgangen nemlig, og det mærkes i denne vin fra kooperativet i Mancey. Duften har umiddelbart varme toner og en svag sødme. Efter nogen tid i glasset dæmpes sødmen en anelse og giver plads til friskere nuancer af grønne æbler, kvæde og havtorn samt et syrligt citruspræg. I munden en varm krydring, en fornuftig syre og lidt anonym gul frugt. Vinen har afgjort burgundiske træk – dog i den jævne stil – og smagen er ikke ligefrem den længste og slutter lettere metallisk.

KØB HER

Vinstyrke2.dk uge 42– 2020

2018 Amarone Classico, Guiseppe Campagnola, Italien Kr. 199,-

Voldsom vin, men med en befriende kølighed og en afdæmpet sødme, der rent faktisk gør den til en behagelig oplevelse at drikke. I duften lækkert parfumeret blomme i retning af eau de vie de prune og Anthon Bergs blomme i madeira. Ikke de sædvanlige aromaer af tørret frugt – snarere noget friskhed og kølighed. Smagsmæssigt er der en kontrolleret sødtone. Noter af lakrids, kirsebær og blomme uden antydning af kogt frugt eller rosin drejer behændigt denne vin uden om alt, hvad der kunne minde om portvin, og det er præcis sådan, amarone bør være, hvis du spørger mig. Denne vin kan ligefrem drikkes til mad.

KØB HER


Vinstyrke2.dk uge 44– 2020

2015 Eloquence, Gigondas, Rhonea, Frankrig Kr. 269,-

Jeg har skrevet det nogle gange i den senere tid, og testen af denne 2015’er fra Gigondas understreger endnu engang, at årgangen er mere eller mindre lukket ned, når det handler om vinene fra det sydlige Rhône. Så gem de største af vinene nogle år – lige nu snerper de munden en anelse sammen. Eloquence er en af topvinene fra kooperativet Rhonéa. Duftmæssigt ganske indsmigrende med nuancer af hindbær og brombær samt et hint af syltede solbær. Fint krydret – også i smagen, som har noter af meget mørk chokolade, sorte bær og et nip friske urter. Her er god dybde, men vinen tipper over i en knap så behagelig bitterhed. Tørret valnød og bitre teblade lukker af for frugten og gør vinen kantet og mindre imødekommende. Giv tid!

Vinstyrke2.dk uge 38– 2020

2018 Gigondas, Domaine Carobelle, Côtes du Rhône, Frankrig Kr. 169,-

Nydelig og ungdommelig gigondas, der akkurat hiver sig op på fem stjerner. Server den til dyrevildt eller lam, og vinen vil vise sig fra sin bedste side. Ganske mørk i duften med nuancer af brombær, blomme og solbær. En frisk, grønlig tone af krydderurter gør vinen indbydende og nærmest elegant. Smagsmæssigt relativt varm og spicy med sødmefuld frugt og udprægede noter af mørke bær og chokolade. Vinen slutter let mundudtørrende, men tanninerne er på ingen måde raspende eller rå.


Vinstyrke2.dk uge 37– 2020

2018 Passe Colline, Rhonea, Ventoux, rhône, Frankrig Kr. 70,-

Simpel og rustik rhônevin af den slags, der egner sig fint til mandagskoteletten. Egentlig ret lækker duft af hybenrose, hyld, brombærsyltetøj og noget varmt og krydret. Smagen er ganske spicy, men frugten stikker ikke så dybt, og jeg savner lidt flere lag i vinen, som kun har et overfladisk touch af brombær og solbær piftet op med lidt peber.

Vinavisen.dk uge 34– 2020

2017 Pinot Noir, Domaine des Vercheres, Bourgogne, Frankrig Kr. 100,-

En god Bourgogne med en klar og ren Pinot-smag med noter af kirsebær og jordbær. Men heller ikke så dyr, som mange Bourgogner godt kan være. Den har alle Pinot-druens dyder.

Ekstra Bladet uge 33– 2020

2015 Château Aux Quatre Vents, Medoc, Frankrig Kr. 84,-

Lys og let med solbær, brombær, tobak og vanilje i smagen. Meget klassisk Bordeaux med en medium koncentration og let krydret afslutning. 88/100 point

Ekstra Bladet uge 31– 2020

2018 Joya ”Rosé” Vignerons Catalans, Côtes du Roussillon, Frankrig Kr. 75,-

Tyggegummi noter i duften. En fyldig vin med røde kirsebær, limefrugt og sødmefulde blomster i smagen.

Vinavisen.dkuge 31– 2020

2017 Corte Agnella, Guiseppe Campagnola, Veronese, Italien, Kr. 70,-

Dejlig rødvin med fylde og noter af mørke bær, blommer og tørrede frugter. Lang eftersmag.

Ekstra Bladet uge 30– 2020

2017 Caterina Zardini, Valpolicella Classico Superior, Italien, Kr. 110,-

Fyldig krydret næse. Masser af kirsebærkarakter i smagen med kølige krydderier og vanilje. Pæn intensitet og lang saftig afslutning. Ganske flot og klassisk Veneto vin. 89/100 point

Vinavisen.dk uge 30– 2020

2018 Cabernet Sauvignon, Cellier des Tourelles, Vignerons Catalans, Frankrig 55,-

Fortræffelig rødvin til kun 55 kr. Den fylder munden med sin fyldige druefrugt, noter af mørke bær og peber og - er der et strejf af tjære og cigarkasse? Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

Vinavisen.dk uge 27– 2020

2019 Rosé, Hygge, Vignerons Catalan, Frankrig 65,-

En fransk rosévin ved navn Hygge - så har vi set det med. Til prisen en glimrende vin, ganske lys, og havde man bind for øjnene kunne man godt tro, at det var en hvidvin. God druesmg, fin krydring, tilpas syre og sødme - lækker. Flasken har skruelåg.

Vinavisen.dk uge 25– 2020

2019 Rosé, Rafale, Vignerons Catalan, Frankrig 45,-

Den helt klassiske rosé med noter af jordbær og hindbær. Det er ikke en vin, der slår kolbøtter, men den har alt, hvad der skal til for at være en skikkelig rosé, og det er meget, når prisen kun er 45 kr.

Vinstyrke2.dk uge 29– 2020

2018 Primitivo, Barocco, Puglia, Italien 70,-

Jeg anmeldte i efteråret 2017-årgangen af denne primitivo og var ganske tilfreds. I den nyeste årgang har kvaliteten fået et lille nøk opad. Jeg er faktisk ret overrasket over, at det kan lade sig gøre at producere så god en primitivo i dette prisleje. Vinen kan med fordel serveres sval til de fleste retter med oksekød, lam eller svin – gerne fra grillen. I næsen varm, krydret og lettere brændt. Duften har et nærmest bordeaux’sk strejf af ristet fad kombineret med nuancer af sorte kirsebær, blomme og mokka, der går igen i smagen. Der er ikke antydning af kogt frugt. En stringent syre sikrer, at vinen hverken virker tung eller sødladen – den får snarere et touch af elegance.

Vinavisen.dk uge 25– 2020

2019 Rosé Rafale, Cabernet Sauvignon, Vignerons Catalans, Pays d’Oc, Frankrig kr. 45,-

Den helt klassiske rosé med noter af jordbær og hindbær. Det er ikke en vin, der slår kolbøtter, men den har alt, hvad der skal til for at være en skikkelig rosé, og det er meget, når prisen kun er 45 kr.

Vinstyrke2.dk uge 24– 2020

l Fortificato di Giuseppe Campagnola, Vino Liquoroso Dolce kr. 175,-

Når amarone skal være endnu sødere, laver valpolicella-vinbonden i stedet recioto, som med sit høje restsukkerindhold sjældent når op på mere end 12 pct. alkohol. Dette er imidlertid ikke en recioto, men en såkaldt ”forstærket” (fortificato) vin fremstillet på tørrede druer og tilsat alkohol – altså en hedvin fra en amarone-producent. Dufter af ufortyndet kirsebærsaft, sveskejuice og alkohol og har også lidt portvinsnoter. I munden er vinen tyktflydende og sød med smag af indkogt blomme og kirsebær. Ret svesket og hed, men køler du den ned, fornemmer du en frisk tone, der gør vinen knap så klistret. Server den til tunge desserter med nødder, marcipan og chokolade. En lagret, salt blåskimmelost vil også fungere.

Vinavisen.dk uge 23– 2020

2018 Rosé de La Solitude, Bordeaux, Frankrig kr. 93,-

Med sin tørhed er denne rosé nok mere en madvin end en terrassevin. Den har god druesmag, fin krydring og lang eftersmag.

Ekstra Bladet uge 22– 2020

2018 Domaine Carobelle, Côtes du Rhône, Frankrig kr. 80,-

Kærnemælk i duften. Meget umiddelbar og imødekommende i stilen. Masser af sorte bræ, peber og krydderier. Fin balance og længde. 88/100 point

Vinstyrke2.dk uge 20– 2020

2017 Givry Blanc, Chofflet- Valdenaire, Bourgogne, Frankrig kr. 145,-

Hvidvinene fra Côte Chalonnaise har måske ikke samme elegance som dem fra det nordligere Côte d’Or. Til gengæld forekommer de heller ikke så bastante og solmodne som vinene fra syd i Maconnais. Ofte kan du gøre gode køb fra denne del af Bourgogne-regionen, og dette er et af dem. Denne givry dufter af sødmefulde æbler, citrus, anis og en snert af orange frugt. I munden er den frugtig og fyldig med pæn dybde og nænsomme noter af æble, ananas og citrus. Den har god syre og et pikant anispræg. Et meget balanceret glas, som kan drikkes til de fleste retter med fisk eller fjerkræ – også med fede saucer. Prøv f.eks. til kylling i estragon.

Vinstyrke2.dk uge 21– 2020

2014 Alka, Hacienda Araucano, Colhagua Valley, Chile kr. 435,-

Den urtede næse er ikke til at tage fejl af: Vi er i Chile. Men så er der heldigvis så mange spændende lag ovenpå. Blomme, solbær, chokolade, kamfer og eukalyptus. En ren og kølig duft. I smagen intens solbærjuice – men ikke på den jammy måde. Man mærker, at en franskmand står bag. Vinen er raffineret og bordeaux’sk, og det er det, François Lurton kan: Lave oversøiske vine med et strejf af fransk elegance. Drik gerne vinen over 2-3 dage. Den udvikler sig kun til det bedre. 5 store stjerner.

Vinstyrke2.dk uge 16– 2020

2017 Corvina, Roccolo del Lago, Veronese, Italien kr. 110,-

Skabt på senthøstede druer – og så er jeg straks på vagt. Ingen grund til bekymring dog, for producenten har fuldstændig styr på balancen i sin vin og havner ikke i den fælde, det kan være, at give los på restsødmen. Duft af kirsebær, blåbær, tørret urt og syrnet mælk. Varm i munden, men en fin syre holder vinen på sporet og giver plads til lækre, lyse og mørke frugtnoter – fortrinsvis kirsebær. I finishen et klædeligt strejf af kernebitterhed. Velegnet til pastaretter med tomat, men magter også lidt kraftigere kødretter. En god og gedigen italiener.

Vinstyrke2.dk uge 15– 2020

2016 Caterina Zardini, Valpolicella Classico, Italien kr. 110,-

Valpolicella kan være en let, rødfrugtet vin, der er bedst egnet til pastaretter og antipasti. Men den fås også i udgaver med væsentlig mere smæk for skillingen. Caterina Zardinis superiore-version er fremstillet på tørrede druer og har således udviklet sig mere i retning af ripasso. Helt så galt står det dog ikke til, for vi har stadig at gøre med en tæt, tør vin, som er i fin balance, og i min optik er et nøk op kvalitetsmæssigt i forhold til husets ellers udmærkede amarone. Duften er mørk, tung og blommet med noter af solbær, urter og chokolade og en snert af violer. I smagen fornemmes intens frugt og en let sødme, men en frisk kirsebærsyre retter op på tingene, og tanniner skorter det heller ikke på. Ja, en gedigen valpolicella, som snildt magter kraftigt smagende retter med vildt, and eller okse.

Ekstra Bladet uge 16– 2020

2017 Negroamaro, Othonis, Puglia, Italien kr. 100,-

Mørk krydret i næsen. Anelse parfumeret i smagen med sorte kirsebær, sød lakrids og vanilje. Pæn struktur med en pæn lang krydret afslutning. Spændende vin hvor den høje alkohol er velintegreret. 89/100 point.


Vinavisen.dk uge 13– 2020

2018 Vacqueyras, Domaine Carobelle, Rhône, Frankrig kr. 115,-

Her sker der noget. En økologisk og vegansk rødvin med et bredt smagsbillede og med noter af læder, tjære og tobak, ananas og lakrids. Vinen er lavet på druerne Grenache, Syrah og Carignan og er alle pengene værd. 15% alkohol, men ingen spritkant.

Vinavisen.dk uge 9– 2020

2017 Sauvignon Blanc Gran Reserva, Leyendas de Familia, Maule Valley, Chile Kr. 100,-

En Sauvignon Blanc, der er lige så god som de bedste newzealændere. I smagen er der lime og grape, en fin krydring og en sprælsk syre

Vinavisen.dk uge 7– 2020

2015 Chardonnay Gran Reserva, Leyendas de Familia, Valle de Maule, Chile Kr. 100,-

Lækker hvidvin med fin Chardonnay-smag, tør med en lang, god smag i munden. En meget anvendelig madvin.

Vinstyrke2.dk uge 5– 2020

2016 Château Pitray, Castillon Côtes de Bordeaux, frankrig Kr. 93,-

Frisk og velfungerende bordeaux fra et af yderdistrikterne øst for Saint-Emilion. Duft af brombær, syrlig blommeskal, bitre tranebær og chokolade. Fyldig og moden i munden med noter af koncentreret, mørk bærfrugt og bitter chokolade i afslutningen. Cabernet franc tilfører et grønligt pif. Generelt god dybde i vinen, som demonstrerer, at der altid er gode køb at finde, når man bevæger sig lidt uden for de kendte distrikter i Bordeaux – særligt i en topårgang som 2016. Drik den til retter med kalvekød.

Vinavisen.dk uge 5– 2020

2016 Château Francs Magnus, Bordeaux Superieur Kr. 79,-

Denne Bordeaux-rødvin, to år gammel, kunne vi godt lide. Det er en god Bordeaux, og den er med sin store overvægt af Merlot (95%) uden tvivl fra højre bred.

Ekstra Bladet uge 4– 2020

2014 Olmo, Valturio, Marche Italien Kr. 95,-

Svampede modne noter i duften. Sorte kirsebær, krydderier og vanilje i smagen. Medium koncentration. 87/100 point

Vinstyrke2.dk uge 4– 2020

2015 Podere Frontino, Riserva, Montepulciano d’Abruzzo, Italien Kr. 100,-

Parfumeret duft med et labert input af friske, mørke bær. Jeg indsnuser blomme, kirsebær og viol og får straks lyst til at dykke dybere ned i vinen. I smagen sødme og en anelse kølighed. Der er tryk på frugten, delikate noter af chokolade og et pirrende tannibid. Montepulciano-druen giver mørke, alkoholrige vine, og i hænderne på den rette vinmager udmønter den sig i fremragende, lettere rustikke udgaver, som er ganske madkrævende. Denne riserva fra Podere Frontino er en frisk og opstrammende mundfuld. Et flot glas til en god pris. Men spis brød til.

Vinstyrke2.dk uge 4– 2020

2018 Petales de Rosé, Leipp-Leininger, Alsace Frankrig Kr. 95,-

Pinot noir-vinene fra Alsace er generelt ganske lyse, og det kan til tider være svært at vurdere, om du får rød eller rosé, når vinen hældes i glasset. I dette tilfælde er jeg dog ikke i tvivl: Leipp Leiningers Pétales de Rose (rosenblade) er vinificeret som en rosé. Og en ganske vellykket af slagsen. Dejlig duft af lyse bær, fersken og rose. En let citrusnote tilfører friskhed. Ret fedmefuld i munden. Her er godt med fersken og jordbærsaft og et lille orangepift, uden at frugtsødmen dog får lov at dominere. En lækker, læskende rosévin, som også er ganske madvenlig. Oplagt til røde skaldyr eller charcuteri. Vi lander på 4½ stjerner, som jeg gavmildt runder op til 5.

Vinavisen.dk uge 4– 2020

2018 Ventoux, Rhonea Artisans Vigneron, Frankrig Kr. 70,-

Lækker Rhône-rødvin på druerne Syrah, Carignan og Cinsault - helt efter bogen. Vinen er i fin balance med frugt, syre, sødme, bløde tanniner og en lang eftersmag.

Ekstra bladet uge 3– 2020

2018 Podere Frontino, Montepulciano d’Abruzzo, Italien Kr. 65,-

Sorte bær i duften og smag. Simpel med mørke krydrede noter, let tørhed og en pæn krydret afslutning. Fire pæne stjerner. 88/100 point.

Vinstyrke2.dk uge 2– 2020

2015 Pinot Noir ”K” Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 150,-

Kirchberg de Barr i Alsace har grand cru-status, men det gælder udelukkende de hvide vine herfra. Vælger en producent at fremstille en vin på pinot noir fra denne mark, kan den ikke klassificeres som grand cru. Det gælder også Leipp Leiningers pinot, som må nøjes med et beskedent ”K” på etiketten – et hint om, at druerne stammer fra vinstokke, der gror på en bedre beliggende mark. Måske udvides grand cru-klassifikationen til også at omfatte pinot noir-vinene fra Kirchberg – den tid, den glæde. Indtil videre kan vi konstatere, at Leipp Leininger, som er en pålidelig producent, der dog ikke hører hjemme i superligaen, har præsteret et glimrende stykke vinhåndværk med denne 2015’er. 10 måneder på barriques har sat et mildt præg på vinen, som i duften fremstår parfumeret med noter af lys og mørk bærfrugt, ædelt træ, tobak og visne blade. Her er pæn mundfylde, nogen stramhed og indslag af syrlige kirsebær og salami. Man skal altid være varsom med at sammenligne, men denne pinot kunne sagtens gå for at være en ganske hæderlig bourgogne.

Vinstyrke2.dk uge 51– 2019

2015 Château Grand Moulin Macquin, Montagne Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrig Kr. 93,-

Jeg har tidligere anmeldt årgang 2016 fra samme chateau og var ikke ligefrem begejstret. I 2015-udgaven er der heldigvis lidt mere at komme efter, og til en wienerschnitzel en torsdag aften kunne jeg sagtens finde på at indtage et par glas af denne udkants-saint-emilion. Duften er klassisk bordeaux: Solbær, støvede grønne blade, blomme og lidt chokolade og kaffe. Årgangens varme fornemmes, og der er pæn modenhed og væsentlig mere dybde end i 2016’eren. Mellemlang smag med en spicy og lettere stilket afslutning.

Leibhaverne, December – 2019

2015 Elevation Vieilles Vignes, Vignerons catalans, Côtes de Roussillon Villages, Frankrig Kr. 80,-

Spicy sydfransk sag med jule-appeal. Duften er varm, krydret og fedmefuld med nuancer af sødmefulde bær og et behersket strejf af nellike. Let sødme i smagen, der nærmest er proppet julekrydderier og modne brombær og kirsebær. Oveni fornemmes diskrete noter af chokolade, tobak og peber. Rigtig meget vin for pengene. Server den let afkølet, så den ikke bliver for tung – der bliver hurtigt varmt omkring julebordet. Super pris.

Vinstyrke2.dk uge 49– 2019

Champagne Brut Selection, Abel Jobart, Frankrig Kr. 150,-

Lad mig slå fast med det samme: Jeg kan rigtig godt li’ denne champagne! Den har måske ikke den største kompleksitet, men den smager bare godt – og så er prisen yderst elskværdig. Kalk og kridt i næsen, kamilleblomst, rød bærfrugt og en anelse citrus. Frisk og indbydende. I munden blid mousse og behersket syre. Jeg støder på røde æbler, ribs og en snert af brøddej understøttet af en fin mineralitet. Her er pæn dybde og en behagelig blødhed, som inviterer til store slurke med deraf følgende festhumør. En oplagt nytårsboblevin.

Vinavisen.dk uge 48– 2019

2017 Domaine Carobelle, Gigondas, Rhône, Frankrig Kr. 150,-

Vellavet, økologisk rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mouvèdre. I den lidt "grønne", men også komplekse smag er der noter af solbær og andre sorte bær, peber og kanel. Skænk den fx til en flæskesteg.

ANBEFALET vineXpressen.dk uge 48– 2019

2015 Auxey- Duresses Rouge, Domaine Labry, Bourgogne, Frankrig Kr. 185,-

Klassisk 2015er. Masser af krop, fylde og solmodenhed i frugten, der oser af mørke kirsebær garneret med en lille fin ristning. Syren er spændstig, mens frugten er frisk og indtagende med et saftevandsagtig touch på den gode måde.

ANBEFALET vineXpressen.dk uge 48– 2019

2016 Bourgogne Rouge, Domaine Vercheres, Bourgogne, Frankrig Kr. 100,-

Kan man få rød bourgogne til 100 kr., der kan drikkes? Ja, her er beviset. I Domaine des Vercheres får man en lille hindbær- og ribsduftende fætter med et strejf af peber og lidt stilk. Enkel og letløbende saft, der besidder alle bourgognes luftige dyder og friske syrebid. Bestemt godkendt.

ANBEFALET vineXpressen.dk uge 48– 2019

2016 Givry ”Jean Chofflet”, Domaine Chofflet Valdenaire, Bourgogne, Frankrig Kr. 139,-

Masser af røde bær, hindbær, ribs og lidt stenfrugt. Enkel og elegant vin, hvor blandt andet årgangens gode balance gør den til en klassisk og karaktertypisk givry.

ANBEFALET vineXpressen.dk uge 48– 2019

2016 Givry 1er Cru ”Clos de Choue”, Domaine Chofflet Valdenaire, Bourgogne, Frankrig Kr. 170,-

armonisk med toner af røde bær, først og fremmest hindbær, lidt kernemælk og en lille snert af kafferistning. Ikke den største koncentration, men ultra læskende vin, der smager bare sindssygt godt.

ANBEFALET vineXpressen.dk uge 48– 2019

2015 Rully Rouge ”Les 4 Vignes”, Domaine Michel Briday, Bourgogne, Frankrig Kr. 150,-

Klar og ren bourgogne-saft. Masser af røde bær, lidt blommesten og en kant af knækkede grene. Flot og meget koncentreret for en Rully, men vi har også med den maskuline årgang 2015 at gøre.

Vinstyrke2.dk uge 48– 2019

2013 Amarone, Caterina Zardini, Valpolicella classico Riserva, Italien Kr. 270,-

Her er en rigtig juleandevin. En af den slags, som står model til både fed sovs, brunede kartofler og rødkål. Amarone er i det hele taget et klassisk valg på de danske juleborde, og det giver god mening, fordi vinen både har kraften, saften, sødmen og krydderierne, der kan matche det udfordrende andetilbehør. Det med sødmen kan naturligvis gradbøjes, og i Caterina Zardinis riserva-version er den behageligt nedtonet. Alkoholen river lidt i næsen, men ellers er det de typiske sveske-, kirsebær- og vaniljenoter, der hænger i duften. En snert af timian og salvie ligger også og lurer. I smagen fornemmes primært tørret frugt. Vinen er krydret, varm og sødmefuld, men også pivtør. Vi har at gøre med en relativt slank amarone uden potente portvinsnoter. Point for det.

Vinstyrke2.dk uge 47– 2019

2017 Primitivo, Borocco, Puglia, Italien Kr. 70,-

Der køres tusindvis af billige primitivo-vine gennem kasseapparaterne i de danske supermarkeder, og fælles for de fleste er en overmoden/kogt frugt med deraf følgende høj sødmegrad, hed alkohol og manglende struktur. Jeg er ikke ligefrem fan af disse vine og var derfor en anelse på vagt, da jeg hældte denne syditaliener i glasset. Heldigvis gik det ikke så galt, som jeg kunne have frygtet. En lettere rustik vin, men med behagelig blommet frugt i duften og et forfriskende strejf af urter. På ingen måde sødladen. Heller ikke i munden, hvor noter af blomme og kirsebær tegner en frisk frugtprofil, og hvor både syre og tanniner er, hvor de skal være. Lidt kort i smagen, men prisen taget i betragtning et rigtig fint glas til søndags-pizzaen … eller onsdags-bolognesen.

Vinstyrke2.dk uge 46– 2019

2015 Chardonnay Exclusiv, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig Kr. 125,-

Skal der skaldyr eller hvid fisk på bordet, kunne denne østrigske chardonnay være et flot bud på en vinledsager. En ganske mineralsk sag med duft af gejser og saltsten. I næsen også let parfumerede æbler og gule mirabeller. Smagen er frisk, men samtidig fylder vinen godt i munden. Noter af modne, saftige æbler blander sig med litchifrugt og en snert af bitterhed. Syren er sprød, og der er god længde og balance. Skulle jeg endelig sammenligne, ville jeg mene, at dette er det nærmeste, Østrig kommer på en vellavet chablis. Et glimrende glas.

Vinstyrke2.dk uge 46– 2019

2015 Creation, Rhônea, Vacqueyras, Frankrig Kr. 225,-

Det rene efterår på flaske. Duft af løv i skovbunden, syltede blommer, brombær og varm chokolade. En anelse alkoholisk, uden det dog tager overhånd. Varmen breder sig også i munden, og der er god dybde og tæthed. Sødmen er behersket, men frugten moden. Her er masser af tørstof, og vinen er stadig lidt stram i tanninen.Jeg ligger og svinger mellem fire og fem stjerner, men vinen er en kende for højt prissat (30 EURO hos producenten), og det trækker desværre ned. Server den til kraftige kødretter, eller gem den af vejen. Der er masser af år tilbage i den.

Vinstyrke2 uge 45– 2019

2018 Riesling, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 90,-

Alsace-riesling i den ikke helt tørre ende. Tyskerne ville nok kalden den ”feinherb”, men nu er vi altså i Nordfrankrig, og der bruger man ikke den slags betegnelser. Klassisk næse med nuancer af gule mirabeller, æbler og citrus. Også et mineralsk touch. I munden fornemmes en let fedme og frugtsødme. Modne og saftige gule blommer i kombination med en fin, men behersket syre. Du går ikke helt galt i byen, hvis du serverer denne hvidvin til hvid fisk eller asiatisk krydrede retter. En blød og behagelig riesling.

Vinstyrke2 uge 44– 2019

2015 Château Mazeyres, Pomerol, Bordeaux, Frankrig Kr. 234,-

Pomerol-vinene er ikke altid lige imødekommende som unge, men det er ikke tilfældet med denne 2015’er fra Château Mazeyres, men ganske behagelig og forbløffende drikkeklar. Blød og venlig i næsen med indslag af mørke bær, chokolade, tobak og en antydning af efterårsløv. Varm i munden med runde hjørner, moden blød frugt og et krydret touch. Syren er let, og vinen virker nærmest saftig. Jeg ville servere denne Pomerol til retter med dyrevildt. Saucen bør ikke være for kraftig, men det saftige element i vinen vil udgøre et fint modspil til det lidt tørre vildtkød. Det er ikke en længelevende vin, men 3-5 år mere i kælderen vil den sagtens kunne klare.

Vinstyrke2.dk uge 42– 2019

2016 Château Fleur Cardinale, Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrig Kr. 369,-

Selv om denne maskuline merlot stadig er fortvivlende ung, ulmer potentialet lige under overfladen. Det er stor vin, og med bare et par år i kælderen vil den udvikle sig vildt flot. Her og nu handler det om rå, mørk frugt. I næsen nærmest likorøse noter af kirsebær, blåbær og brombær. I munden er vinen dyb, tæt og fedmefuld med sorte bær og let bitre mokkatoner i eftersmagen. Har du mod på at gå om bord i denne kraftkarl, så giv den et par timer på karaffel. Ellers vent nogle år.

Vinstyrke2.dk uge 42– 2019

2010 Château Devise d’Ardilley, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 135,-

Denne bordeaux har ni år på bagen, men fornemmer du det i glasset? På ingen måde. Og det er det fantastiske ved en årgang som 2010. Den er stadig så ungdommelig, potent og klassisk længelevende, at alderen nærmest ikke bider på den. De, der i sin tid har investeret i de lavere rangerende cru bourgeois-vine, har med andre ord gjort et godt kup. I dag er 2010’erne svære at finde på vinhandlernes hylder, og priserne er skudt i vejret. Denne udgave fra Devise d’Ardilley kan dog stadig købes for fornuftige penge. Slottet – eller rettere sagt domainet – kan ikke trække på stolte historiske traditioner; det blev etableret i 1991. Men pyt med det, for flaskens indhold fejler intet. En udtalt duft af brændt bark, mørke bær og fine krydderurter stiger op i glasset. Smagsmæssigt fornemmes både solbær og brombær, tobak, cedertræ og nyspidset blyant i et forbløffende friskt og køligt udtryk. En stringent, men ikke stor vin, som kan nydes nu. Et par år yderligere på langs tager den dog ikke skade af. 4½ stjerner, som i dette tilfælde rundes op til 5.

Berlingske uge 42– 2019

2016 Château La Lagune, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 442,-

Først og fremmest meget velafbalanceret sag med moden blåbærfrugt med klare noter af lakrids og sveske. Moderat fadpræg. Til den slanke side, men også blød og meget saftig.

Berlingske uge 42– 2019

2016 Château Prieure-Lichine, Margaux, Bordeaux, Frankrig Kr. 392,-

Markant præg af Haribos labre larver (karamelglaseret lakrids), hvilket er typisk for margaux. Blød og velafrundet og en smule lettere end La Lagune. En vin, som kører på elegancen.

Berlingske uge 42– 2019

2016 Château Lilian Ladouys, Saint-Estephe, Bordeaux, Frankrig Kr. 194,-

Åbner sig fint efter grundig iltning med meget klassisk udtryk med et let medicinsk mineralsk præg. Relativt stram og ganske lækker mund.

Berlingske uge 42– 2019

2016 Château Ormes de Pez, Saint-Estephe, Bordeaux, Frankrig Kr. 285,-

Åbner sig fint efter grundig iltning med meget klassisk udtryk med et let medicinsk mineralsk præg. Relativt stram og ganske lækker mund.

Vinavisen.dk uge 42– 2019

2017 Pinot Gris Grand Cru Kirchberg de Barr, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 155,-

Denne dejlige, økologiske hvidvin er sød - så sød, at vi var lige ved at sætte den under "søde vine". Den har en god druesmag med noter af honning og blomster. Nyd den fx til kager og frugt, nødder og snacks.

Vinstyrke2.dk uge 41– 2019

2009 Château Bel Orme Tronquey Lalande, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 165,-

Det er sjældent at støde på stor, moden bordeaux, som stadig kan købes for rimelige penge. Men hos Køge Vinhandel gemmer de på en skatkammervin, som leverer på alle 12 cylindre fra det øjeblik, du hælder den i glasset. Hold da op for en næse! Violer, solbær, brombær og syrlige kirsebær. Også chokolade, tobak, læder og grafit … Ja, alt det en top-bordeaux skal kunne – og lidt til. Moden og alligevel med en vis friskhed og et lækkert parfumeret strejf. I munden mærkes i højere grad, at vinen er på vej ind i sit sekundære stadie. Et let, men charmerende forfald er ved at indfinde sig. Frugten virker varmere og lettere kondenseret. Dog er syren intakt, og der er pæn længde. 2009 var en drømmeårgang i Bordeaux. Det er man ikke i tvivl om med denne ædle, elegante og i alle henseender fuldkomne vin. Jeg kan kun opfordre på det kraftigste: Køb den, og drik den af dine bedste glas.

Vinstyrke2.dk uge 41– 2019

2015 Château la Tour de Bessan, Margaux, Bordeaux, Frankrig Kr. 212,-

Feminin vin med højt merlot-indhold og blide, let parfumerede toner af blomster, kirsebær og blomme og lidt tobak. Uimodståelig margaux-næse, som smagen dog har svært ved helt at leve op til. Endnu ganske ungdommelig og uden den store dybde. Mørk, varm og knap så vedholdende i frugten. I eftersmagen let bitre toner, og tanninerne stadig en smule prikkende. Den fine 2015-årgang taget i betragtning kunne jeg godt have ønsket mig lidt mere gods i vinen. På den anden side kan jeg ikke helt se bort fra dens charmerende feminine træk – ikke mindst i duften – og jeg lander derfor på fire fuldfede stjerner. Oplagt vin til retter med kalv eller fuglevildt.

Ekstra Bladet uge 40– 2019

2016 Divinum Grenache-Merlot, vignerons Catalans, Frankrig Kr. 65,-

Fra det sydfranske. Diskret i næsen men rimelig imødekommende i smagen med et frugtigt ligefrem udtryk. Lidt let i syren, men pæn frugt intensitet. Mellemlang afslutning. 87/100 point.

Vinstyrke2.dk uge 40– 2019

2010 Château Le Temple,Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 110,-

Pæn bordeaux fra en årgang, der gør hele forskellen. 2010 var ud over det sædvanlige, og det bærer denne vin også præg af. I svagere årgange havde den formentlig ikke helt kunne levere det samme. Duften er blød og moden med nuancer af mørke bær, flødechokolade og vanilje. Let og lækker. Smagen er rund og blommet – ikke voldsomt dyb, men behagelig med en del brombærsyre og et behersket tanninbid. Først og fremmest en madvin. Giv den noget modspil fra en velstegt hakkebøf med bløde løg og brun sovs. Det vil klæde den.

Vinavisen.dk uge 40– 2019

2017 Hautes Côtes de Nuits Blanc, Pierre Laurent, Bourgogne, Frankrig Kr. 125,-

En helt usædvanlig dejlig hvidvin, hvor druen Chardonnay spiller på alle tangenter i duft og smag. Der er en fin duft af blomster og en elegant, men også kraftig druesmag med æbler og citrus og mineralitet. Dertil en frisk syre og lang eftersmag.

Ekstra Bladet uge 38– 2019

2016 Macon Villages, Vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig Kr. 90,-

Fersken i duften. Medium koncentration og en ganske pæn frugtig chardonnay med fersken, tropiske frugtnoter og krydderier i smagen. Velbalanceret med en pæn afslutning. Ganske pænt køb. 89/100 point

Vinstyrke2.dk uge 38– 2019

2014 Pernand Vergelesses Blanc, Bourgogne, Frankrig Kr. 220

Spændende glas fra et af Côte de Beaunes knap så hypede distrikter. Hvor Meursault- og Puligny-vinene ofte har mere fedme, fornemmes i denne vin en slankere og mere syrerig stil. Duft af kamilleblomst, revet citronskal og citronmelisse. Ja, i det hele taget en del citrus. På én gang syrlig og sødmefuld i munden med mindelser om citronsorbet eller -fromage. Selv om årgangen er 2014, virker vinen påfaldende ungdommelig.

Vinstyrke2.dk uge 38– 2019

2016 Chablis, Lavantureux Freres, Bourgogne, Frankrig Kr. 160

Dette er kommune-chablis, som præsterer et pænt stykke over gennemsnittet og såmænd godt kunne snige sig igennem som en 1. cru. Her er god dybde og modenhed i det, jeg vil kalde fornem bourgogne-kvalitet. Tydelig kalket mineralitet i næsen. Noter af modne, sprøde æbler og sødmefuld akacieblomst fornemmes både i duft og smag. Syren er behersket, men dog nærværende, og en lille saltet tone pirrer smagsløgene. Måske ikke den friskeste chablis, jeg har smagt, men yderst imødekommende. Lad være med at gemme den. Den er klar og skal drikkes nu til et dejligt stykke med fjordrejer. Du må godt komme mayonnaise på.

Vinstyrke2.dk uge 36– 2019

2017 Pierre Laurent, Hautes Côtes de Nuits Blanc, Bourgogne, Frankrig Kr. 125

Indbydende bourgogne-duft af den slags, man næsten ikke kan få nok af at indsnuse. Hvide blomster, modne grønne æbler og klassisk smørfedme. Smuk mineralitet – nærmest vulkansk i udtrykket – og en markant syre, som går igen i smagen, men alligevel er pænt pakket ind i fed gul frugt. Som den står i glasset, udvikler vinen sig hele tiden. Den er stadig ungdommelig i udtrykket og vil helt sikkert tage på i vægt efter et par år, men her og nu er den ganske lækker og frisk. Prøv den til dampet pighvar.

Vinstyrke2.dk uge 38– 2019

2017 Sauvignon Blanc Gran Reserva, Leyendas, Maule Valley, Chile Kr. 100

Skal jeg drikke sauvignon blanc, har jeg det generelt bedst med vinene fra Loiredalen. De er friskere, mere mineralske og knap så hysteriske i udtrykket som visse newzealandske grape- og tropefrugtbomber. Her har vi fat i en vin, der er midtimellem. En frisk, let drikkelig sag, som bare skal køles godt ned og serveres til en gang nykogte krabbekløer med sauce verte. Karakteristisk duft af kattebakke og hyldeblomst med en antydning af tropisk frugt. Det tropiske går igen i smagen, men på en mere civiliseret måde. I afslutningen bitre noter af grapefrugthinde. Oversøisk – ja, bestemt. Men det er lykkedes denne chileproducent at tæmme aromaerne, så vinen faktisk er til at holde ud at drikke.

Vinstyrke2.dk uge 36– 2019

2017 Macon-Chaintre, Domaine Barraud, Bourgogne, Frankrig Kr. 115,-

Barraud-familien har gang i rigtig mange vinmarker i Macon-distriktet. Denne vin stammer fra en mark i kommunen Macon Chaintré og har den karakteristiske varme tone, som kendetegner hvidvinene fra det sydlige Bourgogne. I næsen en svag frugtsødme – primært med noter af meget modne æbler og et hint af fersken. Smagsmæssigt holdes sødmen i ave af en forfriskende syre, der også giver plads til lidt kernebitterhed og små indspark af dild og anis. En fint balanceret bourgogne, som vil tage sig rigtig godt ud i selskab med eksempelvis gravad laks – naturligvis med rævesauce. .

Vinstyrke2.dk uge 36– 2019

2016 El Arbol, Aranleon, Utiel-Requena, Spanien Kr. 125,-

100 procent tempranillo i mørk, spicy stil. Lagret på franske og ungarske fade i 12 måneder, men ganske nænsomt, så træet ikke dominerer. En rigtig lammevin – gerne så krydret som muligt, så matchet mellem vinens krydring og lammets ditto bliver perfekt. Mørke kirsebær, blommer, nellike og allehånde hænger i næsen. I smagen får du koncentreret bærfrugt, julekrydderier, peber og et hint af urter. Markant tørhed og stringens og en fin balance mellem frugt og fad gør dette til et fornuftigt bud – også prismæssigt – på en spanier, som leverer præcis det, den skal: Drikkeglæde og madvenlighed. 5 velfortjente stjerner. .

Ekstra Bladet uge 35– 2019

2016 Chablis 1. Cru Fourchaume, Lavantureux, Frankrig Kr. 295,-

UGENS BEDSTE VIN Fyldig med masser af stenfrugt, mineralske noter og blomster i duft og smag. Mange lag og en flot dybde i vinen. Pæn syre og lang vedvarende afslutning. 93/100 point. .

Vinstyrke2.dk uge 35– 2019

2016 Clos Reyssier, Barraud, Pouilly-Fuissé, Frankrig Kr. 170,-

Vi er i det sydlige Bourgogne, og det fornemmes tydeligt i de varme og sødlige toner i denne vin fra Macons bedste distrikt. Det indebærer knap så meget friskhed, men undertiden kan det også være rart at få en hvidvin med lidt sul på kroppen. Lækker næse med nuancer af ananas, pære og hvid røg fra de sidste gløder i bålet. Smagsmæssigt bevæger vi os over i de mere ferskenagtige noter, et touch af syltet ananas og en let bitterhed i afslutningen. Vinen har god dybde, og syren sidder lige i skabet. Retter med fed fisk, kammuslinger eller kylling matcher vinen flot. .

Vinstyrke2.dk uge 34– 2019

2016 Château Peyrabon, Frankrig Kr. 122,-

Modsat foregående udgave af Peyrabon er denne 2016’er et langt mere lovende bekendtskab. De fem stjerner kan den endnu ikke snige sig op på, men om nogle år bliver det et fremragende glas, er jeg sikker på. At årgangen er fænomenal, står ikke til diskussion. I næsen noter af sorte bær, lidt kølende kamfer og mentol, mørk chokolade og vanilje samt et drys krydderurt. Stadig ungdommelig i munden med nuancer af solbær, kirsebærsten og kødglace. Tanninerne suger godt i gummerne og vidner om, at denne vin endnu er i sin vorden. 4½ stjerner. .

Vinstyrke2.dk uge 34– 2019

2012 Château Peyrabon, Frankrig Kr. 115,-

Når jeg stikker næsen i sådan en fætter, bliver jeg mindet om, at jeg drikker alt for lidt bordeaux. Blommer, creme de cassis, kaffe, tobak og eg … ja, den oser langt væk af Médoc. Smagen er en anelse parfumeret med noter af solbær og bouillonterning. Udtørrende tanniner og en stram bagkant lukker dog lidt af for frugten, og vinen kan forekomme lettere undermoden. Den har ikke helt det bundtræk, der skal til, for med tiden at blive ret meget bedre. Men er man til bordeaux og ikke vil betale formuer for en flaske, er Peyrabon et fint bud på en fornuftigt prissat cru bourgeois. Og husk, at når der kommer mad til, bløder de stramme tanniner op og giver plads til alle de øvrige elementer i vinen. Prøv med en engelsk bøf.

Vinstyrke2.dk uge 34– 2019

2016 Pinot Noir, Domaine Vercheres, Bourgogne, Frankrig Kr. 100,-

God basis-bourgogne, som prismæssigt ligger, hvor den skal ligge. Duftmæssigt til den mørke og modne side: Brombær og kirsebær med et urtet tvist af skvalderkål. I munden relativt rustik. Frugten ganske let – typisk pinot noir – og en anelse stilket, hvilket kunne tyde på vinificering med brug af hele klaser. Syren er ret nedtonet. Vinen præsterer klart bedre på 2. dagen. Et fint glas til retter med vagtel eller fasan.

Vinstyrke2.dk uge 32– 2019

Reservé Abel Jobart, Champagne, Frankrig Kr. 180,-

Som regel skal du betale over 200 kr. flasken, før du får rigtig interessant champagne i glasset, men undertiden kan du være heldig at støde på en lille perle, som prismæssigt lægger sig i underkanten af det ekstravagante. En sådan flaske er denne nonvintage-udgave fra producenten Abel Jobart i Montagne de Reims. I glasset en livlig mousse. I duften svagt ristede noter, nedfaldsæbler og lidt kridt. Smagen bevæger sig over i saftige røde æbler understøttet af en kalket tørhed og lidt citrus/orange i eftersmagen. Et glimrende glas, som qua ikke mindst prisen ender på fem stjerner. Drikkes som aperitif eller til lette fiskeforretter.

Vinstyrke2.dk uge 32– 2019

2016 Macon-Fuisse, Domaine Barraud, Bourgogne, Frankrig Kr. 115,-

Macon-Fuissé kommer fra kommunen Fuissé, hvor man også producerer de mere anerkendte Pouilly-Fuissé-vine. Barraud-familien (far, mor og søn) fremstiller en ganske spændende udgave, som med sine toner af kandiseret og nærmest oxideret frugt får dig til at spile næseborene ud. Gule blommer, akacieblomst og en snert af neglelakfjerner hænger i glasset. At vinen har syre, fornemmes også tydeligt. Vinen fylder rigtig godt i munden. Den er sådan lidt old school på den gode måde. Altheabolsje, bergamotte og lidt sødere citrusnoter tegner smagsprofilen. I eftersmagen mærkes syren, men også lidt varme.

Berlingske uge 31– 2019

2015 Cabernet Sauvignon Reserva, Leyendas, Maule Valley, Chile Kr. 80,-

En smule urtegrøn næse med en kant af mørke bær og blyant. Lækker saftig i munden med god dybde for en chile-vin i det prisniveau. En amorspil opad for god sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Ekstra Bladet uge 30– 2019

2015 Haute Coutume, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig Kr. 100,-

Peber og krydrede noter i duften. Moden i udtrykket med sorte bærnoter, tobak, krydderier og vanilje i smagen. Anelse tørre tanniner. Krydret afslutning. 88/100 point.

Berlingske uge 29– 2019

2016 Carmenere Reserva, Leyendas, Maule Valley, Chile Kr. 80,-

Masser af solbær, urtegrønne toner, støv, jern og lidt ristet kaffebønne i næsen. Ditto i smagen, der er et klassisk skoleeksempel på solmoden, chilensk carmenere. Tre stjerner og Madsens amorspil opad for sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Vinstyrke2.dk uge 27– 2019

2016 ”Jean Chofflet” Givry Rouge, Chofflet-Valdenaire, Bourgogne, Frankrig Kr. 139,-

Sniffer du grundigt til vinen, er det nærmest som være i producentens dybe kældre. Det fugtige og let jordslåede hænger i næsen. Der er også elementer af røde kirsebær, hindbær og grønne urter og lidt afbrændt tændstik. Smagsmæssigt en ganske nydelig frugt peppet op af et fint drys hvid peber.

Vinavisen.dk uge 27– 2019

2017 Passe Colline, Rhonéa, Ventoux, Frankrig Kr. 70,-

En rigtig god Rhône-rødvin på de traditionelle druer Grenache, Syrah og Carignan. Smagen med noter af mørke bær, tobak og læder udvikler sig hele vejen frem i den lange eftersmag.

www.Vinstyrke2.dk uge 26– 2019

2016 Riesling Grand Cru Wiebelsberg, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 135,-

Duften er dyb og ganske moden med anstrøg af blomster og gule frugter og et pift af petroleum og flint. En fedmefuld mundfølelse og en let sødtone understreger modenheden og giver sig udslag i smagsnoter af både syltet ananas og grape.

Ekstra Bladet uge 25– 2019

2016 Roque Colombe, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig Kr. 230,-

Intens krydret næse. Blød og rund med masser af koncentration og nerve. Sorte bær, lakrids, peber, tobak og vanilje i smagen. Velbalanceret med en lang krydret afslutning. 91/100 Point.

Ekstra Bladet uge 25– 2019

2015 Creation Vacqueyras, Rhônea, Frankrig Kr. 225,-

Let modne noter. Krydret og koncentreret med brombær, sorte kirsebær, peber, tobak og vanilje. En seriøs vellavet Rhone vin med en lang krydret afslutning. 90/100 point.

Vinstyrke2.dk uge 25– 2019

2015 Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Leyendas Familia, Chile Kr. 95,-

. En god, moden vin med grønne noter i stor stil: Solbærblade, grøn peber og urter. Hertil kommer lidt chokolade og en antydning af kamfer. I munden er vinen ganske saftig med en mintet friskhed og masser af solbær-power. Afslutter en anelse mundudtørrende, som om træet fra fadlagringen ikke er helt integreret.

Ekstra Bladet uge 23– 2019

2015 Cachos de Oro, Leyendas Familia, Chile Kr. 160,-

Vin på cabernet og camenere fra Maule. Urtet i duften. Pæn koncentration. I smagen sorte modne bær, let parfume, urter, tobak og vanilje. Lidt spids i syren. Mellemlang afslutning. 89/100 point.

Vinavisen.dk uge 23– 2019

Pinot Noir ”1964”, Vignerons Catalans, Pays d’Oc, Frankrig Kr. 55,-

En rigtig god rødvin med et rent og klart billede af druen Pinot Noir. Vinen har en delikat frugtfylde i udpræget fransk stil. Prisen er yderst attraktiv.

Ekstra Bladet uge 21– 2019

2016 Haute Coutume, Vignerons Catalans, Collioure, Frankrig Kr. 115,-

Vin fra det sydligste Frankrig. Flot tæt næse med masser af sorte bær. Krydret i smagen med brombær, tobak og vanilje. Saftig og vellavet vin med en pæn længde. 90/100 point.

Vinavisen.dk uge 21– 2019

2017 Côtes du Rhône, Domaine Carobelle, Frankrig Kr. 80,-

En rigtig lækker rødvin, der både er økologisk og vegansk. Den er lavet på Rhône-druerne Syrah, Grenache og Cinsault og har en harmonisk smag med en let "støvet" tørhed, men også frugt og sødme samt noter af blommer, lakrids og krydderurter.

Vinavisen.dk uge 19– 2019

2015 Elevation, Vignerons Catalans, Côtes du Roussillon, Frankrig Kr. 80,-

Glimrende rødvin på druerne Syrah og Grenache. Smagen er i fin balance med noter af blommer og kirsebær, læder og tjære. Her foregår der noget hele vejen frem i eftersmagen. En meget anvendelig vin.

Berlingske uge 13– 2019

2015 Château Peyrabon, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrig Kr. 116,-

Rigtig lækker bordeaux-næse med en kant af blyant, fortættet grafit og cedertræ bøffet op med lidt solbær og et lille raffineret ymerpræg. Meget velstruktureret og ret koncentreret vin til prisen, hvilket skyldes årgangen. Et sublimt bordeaux-køb. Fire store stjerner.

Berlingske uge 12– 2019

2016 Saint-Veran, Domaine Thomas, Bourgogne Kr. 110,-

Først lidt hvide asparges, så lidt kridtet tørhed, æblekerne, kiwi og ananas. Enkel, ren og frisk bourgogne med en lille bittertørhed bagest på tungen. Drikker godt.

Berlingske uge 11– 2019

2015 Confidence de Prieure-Lichine, Margaux Kr. 197,-

Ganske åben bordeaux med 2015-årgangens karakteristiske mørke let sveskede frugt, som dog her får følgeskab af let grøntsagsagtige noter af bl.a. peberfrugt. En del jord i eftersmagen.

Berlingske uge 10– 2019

2016 Givry ”Clos de la Choue, Chofflet-Valdenaire, Bourgogne Kr. 170,-

Vidunderlig duft af søde, modne kirsebær og mandel. Meget delikat og saftig i munden med flot balance mellem frugt, syre og alkohol. Måske ikke den vildeste dybde, men nydelig lille bourgogne.

Berlingske uge 6– 2019

2015 ”Sur la Roche” Pouilly-Fuissé, Daniel Barraud, Bourgogne Kr. 215,-

Dybt gylden i glasset. Frugten er meget moden og sødmefuld, hvilket dels skyldes den varme årgang, dels området. Vi taler blød, fed ferskenfrugt med let oxidative noter. Fire og en halv stjerne.

Ekstra Bladet uge 6– 2019

2016 Leyendas Carmenere Reserva, Chile Kr. 80,-

Røde bær i duften. En frugtig og ligefrem vin med røde bærnoter, tobak, krydderier og strejf urter i smagen.

Berlingske uge 5– 2019

2015 Pommard, Jerome et Benoit Sordet, Bourgogne Kr. 270,-

En anelse lukket p.t., men besidder fine toner af søde kirsebær og blå blommesten. Frisk og elegant i stil med god dybde, koncentration og syre. Glimrende vin, der vil profitere af lidt tid på flaske. Fire store stjerner.

Berlingske uge 4– 2019

2015 Château Mazeyres, Pomerol Kr. 234,-

Mørk, moden og svesket 2015-frugt, let kageagtig med rosinnoter. Sødmefuld mund, men også en del tanniner, som griber om gummerne. Ligner en light version af l’Eglise Clinet til Kr. 2.000,-.

Berlingske uge 2– 2019

2016 Givry ”Jean Chofflet” Chofflet Valdenaire, Bourgogne, Frankrig Kr. 139,-

Efter et stykke tid i glasset dukker en helt pæn pinot-tone op inklusive fløjl. Vinen er blød i munden og kunne måske bruge lidt mere frisk syre, men det er pæn rød bourgogne til prisen.

Ekstra Bladet uge 2– 2019

2014 Pernand Vergelesses Blanc, Sordet, Bourgogne, Frankrig Kr. 220,-

Fra et lille område ikke langt fra Corton højen tæt på Beaune. Flot næse med toast og fersken noter. Pæn koncentration og en flot vellavet vin. Bourgogne er dyrt, men denne er ganske flot til prisen og på mange måder en flot vin. 91/100 point

Berlingske uge 43– 2018

2015 Givry 1. Cru ”Clos de Choue”, Chofflet-Valdenaire, Bourgogne, Frankrig Kr. 155,-

Masser af friske kirsebær. Smeltende blød og laber i munden med rigtig god koncentration for en givry. Slank og trimmet som en catwalkmodel. Rigtig meget bourgogne til prisen. Bravo!

Berlingske uge 42– 2018

2011 Château Prieure-Lichine, Margaux, Bordeaux, Frankrig Kr. 347,-

2011 er ikke den største årgang, men efter dekantering er denne klassiske bordeaux 4. cru fint åben med mørk blåbærfrugt, cedertræ, tobak, svesker og endda trøffel. Relativt let og en anelse tør mund, men prisen fejler ikke noget.

Berlingske uge 40– 2018

2014 Château de Pitray, Castillon Côtes de Bordeaux, Frankrig Kr. 80,-

Klar merlotpræget, St. Emilion-lignende bordeaux med mørk frugt i form af skovhindbær og en smule sveske samt lidt underskov og svampe. Blød profil, men med 14-årgangens friskhed. Kan nydes fra nu og et par år frem. Fem og en halv stjerne.

Berlingske uge 39– 2018

2016 Chardonnay, Vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig kr. 86,-

Lækker duft: lime, ananas, smør og en lille kant af fad. Ikke vanvittig dyb, men utrolig godt afstemt. God balance mellem frugt, syre og alkohol. En vin med høj genkøbsfaktor.

Berlingske uge 38– 2018

2015 Château Le Temple, Medoc, Bordeaux, Frankrig kr. 97,-

Relativt lys og luftig for årgang 2015. Moden letkrydret solbær-brombærfrugt og behersket træ. Fint åben og nem at drikke nu.– fire og en halv stjerne.

Berlingske uge 37– 2018

2017 Bardolino Classico, Roccolo del Lago, Italien kr. 55,-

Dufter lidt som en ripasso, men bare lettere og lysere i frugten. Ganske rund og frisk i munden. Nok en vin, som de fleste vil kunne lide.

Berlingske uge 34– 2018

2017 Chardonnay, Roccolo del Lago, Veronese, Italien kr. 55,-

Tydeligvis koldgæret hvidvin med noter af bergamotte, blomster og melon. Kunne være lavet hvor som helst, men ganske frisk og pæn til prisen – fire og en halv stjerne.

Vinavisen.dk uge 30– 2018

2017 ”Le Bine” Guiseppe Campagnola, Valpolicella kr. 65,-

Let og læskende rødvin på druerne Corvina og Rondinella. En god hverdagsvin med noter af kirsebær og blommer.

Vinavisen.dk uge 32– 2018

2017 Arnaces, Tenute Arnaces, Pinot Grigio, Venedig, Italien kr. 58,-

Til prisen en rigtig god hvidvin på økologisk dyrkede druer. Fin, når man er mange, og gerne vil skænke noget læskende i glassene.

Ekstra Bladet uge27– 2018

2016 ”Jean Chofflet” Domaine Chofflet-Valdenaire, Bourgogne, Frankrig kr. 122,-

Jordbær og hindbær i duften. Imødekommende flot vin med røde kirsebær, krydderier og strejf vanilje. Medium koncentration, flot syre og en lang krydret afslutning. 90/100 point – GODT KØB

Vinavisen.dk uge 28– 2018

2016 Ripasso Guiseppe Campagnola, Valpolicella Classico Superiure, Italien kr. 77,-

Denne rødvin på druerne Corvina og Rondinella er en ripasso - altså en vin, der har ligget på kvaset fra fremstillingen af amarone. Den har god frugt, men også en uventet markant tørhed. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Vinavisen.dk uge 22– 2018

2016 Campo Alegre, Bodega Burdigala, Verdejo, Rueda, Spanienkr. 79,-

Vellavet hvidvin med god druefrugt, fin krydring, tilpas syre ... En meget anvendelig vin til mad og terrasse. Flasken har skruelåg.

Vinavisen.dk uge 22– 2018

2016 Bles Roble, Bodega Aranleon, Valencia, Spanien kr. 56,-

Til prisen en meget lækker rødvin på økologisk dyrkede druer - Bobal og Tempranillo. Den har dejlig druefrugt, bløde tanniner og et strejf af egetræ fra tre måneder på fad.

UGENS VINHIT - Vinexpressen.dk uge 21– 2018

Chofflet-Valdenaire – Givry 1. cru Clos de Choué 2015 Kr. 155,-

Masser af friske røde, kirsebær og en snert af tjære. Frugtig bourgogne med rigtig god koncentration for en givry. Meget bourgogne til prisen. Bravo. Ugens Vinhit.

ANBEFALET - Vinexpressen.dk uge 21– 2018

Prieuré-Lichine, Margaux 2011 Bordeaux Kr. 327,-

Meget klassisk bordeaux med toner af solbær, blyant og ristet fad. Varm og solmoden i smag med fin elegance. Anbefalet.

ANBEFALET - Vinexpressen.dk uge 21– 2018

Leipp-Leininger Riesling Grand Cru Zotzenberg 2016 Kr. 118,-

Masser af citrus, melon og en lille snert af terpentin i duft. Dejlig tør alsace-vin med en lækker friskhed i syren. Anbefalet.

ANBEFALET - Vinexpressen.dk uge 21– 2018

Domaine Barraud – Pouilly-Fuisse "Alliance Vieilles Vignes 2016 Kr. 143,-

Vidunderlig duft af citrus og ananas. Ren og meget vellavet hvid bourgogne med masser af sprød syre og en dejlig styret alkohol. Anbefalet.

Vinavisen.dk uge 20– 2018

2017 Bles Tinto, Bodega Aranleon, Valencia, Spanien kr. 50,-

Denne lette og billige rødvin er lavet på druerne Bobal, Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Den er ukompliceret, nem at drikke og meget anvendelig til mange retter. En udmærket hverdags-vin.

Vinavisen.dk uge 18– 2018

2011Bracamonte Crianza, Grupo Yllera, Ribera del Duero, Spanien kr. 84,-

Frugt, tørhed, mint og chokolade, træ ... Udpræget madvin.

Berlingske uge 17– 2018

2015 Bourgogne Chardonnay, Domaine Bernard Moreau, Frankrig kr. 82,-

Citrus, ananas og et lille pikant viff af smør. Top vellavet standard-bourgogne med dejlig friskhed og en lille cremet fedme. Her får man rigtig meget bourgogne til prisen.

Berlingske uge 16– 2018

2015 Gewürtztraminer, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig kr. 95,-

Fuldtonet gewurz osende af litchi frugt og rosenblade. Relativ senhøstet stil med en del restsødme (20 gram). Frem med munster-osten!

Ekstra bladet uge 15– 2018

2015 Pinot Gris Grand Cru Kirchberg de Barr, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 123,-

Abrikos i duften. Sødmefuld i smagen med blomster, abrikos og ferskennoter. Flot balanceret med en pæn dybde og fyldighed. Krydret afslutning. 90/100 Point

Berlingske uge 14– 2018

2016 Solo, Bodegas Aranleon, Utiel-Requena, Spanien, Kr. 79,-

Krydret varm og mørk frugt - meget spansk. En del tannin i munden. Tre en halv stjerne.

Vinavisen.dk uge 14 – 2018

2013 Caterina Zardini, Valpolicella Classico Superiore, Italien kr. 96,-

Harmonisk og lækker rødvin med en blød, afrundet smag, noter af røde sommerbær og kirsebær, en fin krydring og en samarbejdsvillig tørhed.

Ekstra bladet uge 14 – 2018

2009 Solco, Valturio, Marche, Italien kr. 140,-

Fra Marche i det centrale Italien. Krydret i udtrykket med sorte kirsebærnoter i smagen. Pænt balanceret med en pæn afslutning. 88/100 point

Ekstra bladet uge 12 – 2018

2012 Heidrom, Cabernet Sauvignon-Merlot, R. & A. Pfaffl, Niederosterreich, Østrig kr. 239,-

Blend af merlot og cabernet sauvignon fra Niederösterreich. Intens moden frugt i duften. Koncentreret med solbær, meget urtede noter, tobak og vanilje. Meget krydret i stilen med en lang afslutning.

Berlingske uge12 – 2018

2016 Rafale Rose, Cabernet Sauvignon, Vigneron catalan, Frankrig kr. 36,-

Enkel og lige ud ad landevejen rosé med slikagtig jordbærfrugt. Sødmefuld easy drinking. Fornuftig pris – fire en halv stjerne.

88/100 point Ekstra Bladet uge 11 – 2018

2015 Gewürtztraminer Grand Cru Kirchberg de Barr, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig Kr. 140,-

Intense blomsternoter i duften. Krydret i smagen med abrikos, melon og masser af blomster. Medium koncentration. Pæn afslutning. Pæn men synes ikke helt den holder Grand Cru kvalitet.

Berlingske uge 9 – 2018

2013 Julienas, Maison Coquard, Beaujolais, Frankrig Kr. 60,-

Relativt gammel Beaujolais med fire et halvt år på bagen. Noterne af kirsebær, jordbær og hindbær er blevet syltet, som i rødgrød. Her er også et strejf af peber og stadig god, frisk syre. Fire en halv stjerne.

Berlingske uge 9 – 2018

2011 Champagne, Abel Jobart, Frankrig Kr. 168,-

Moden og fremskreden vintage-champagne med toner af ristet brød, hasselnødder og nedfaldne æbler. Skal drikkes nu.

Vinavisen.dk uge 10 – 2018

2016 Pierre Laurent, hautes Côtes de Nuits, Bourgogne, Frankrig Kr. 102,-

En god Bourgogne-rødvin til en rimelig pris og med en fin Pinot-smag. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide. Bemærk: Kun 12 procent alkohol.

Vinavisen.dk uge 8 – 2018

2014 Givry 1. Cru Clos du Choue, Domaine Chofflet-Valdenaire, Bourgogne Kr. 139,-

Let og læskende Bourgogne-rødvin med god og ren Pinot-karakter. En lækker og meget anvendelig vin.

Berlingske uge 7 – 2018

2015 ”Jean Chofflet” Givry, Domaine Chofflet-Valdenaire, Bourgogne Kr. 116,-

Oceaner af kirsebær og mandel. Lækker, ren og elegant i smagen med flot og velintegreret syre. Fremragende til prisen. Fem flotte!

Berlingske uge 6 – 2018

2009 Château Bel Orme Tronquey de Lalande, Haut-Medoc Kr. 145,-

Næsten sort vin uden alderstegn. Fin dyb næse med mørk frugt, solbær, brombær, svesker og behersket træ. Frugten er moden uden at være jammy. Flot til prisen – fem en halv stjerne.

Vinavisen.dk uge 6 – 2018

2012 Mas Janeil, Francois Lurton, Côtes du Rousillon-Village, Frankrig Kr. 99,-

Vellavet rødvin på druerne Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre - en ligefrem vin, måske uden mange smagsmæssige svinkeærinder, men med kvalitet hele vejen igennem. I smagen mørke bær og noter af mørk chokolade og eucalyptus.

Berlingske uge 5 – 2018

2015 ”les Chataigniers” Pouilly-Fuisse, Daniel et Julien Barraud, Bourgogne, Frankrig Kr. 167,-

Virker usvovlet og særdeles åben i næsen med saftige indslag af æblemost og modne gule blommer. Blød og fyldig med god intensitet. Ganske glimrende vin. Fire store.

Vinavisen.dk uge 5 – 2018

2016 Tierra de Luna, Bodega Piedra Negra, Mendoza, Argentina Kr. 53,-

Vellavet rødvin på druerne Syrah og Malbec. I smagen fyldig, blød frugt med noter af blommer, kirsebær, chokolade og lidt tobak. Endvidere en charmerende, lille sødme. Prisen 53 kr. er attraktiv. Flasken har skruelåg.

Berlingske uge 4 – 2018

2009 Chateau Lamothe-Bergeron, Haut-Medoc, Bordeaux Kr. 145,-

Man mærker tydeligt den modne, runde og sødmefulde frugt fra det varme år. Næsen er åben og pænt udviklet med hindbær, tørret frugt og lakrids. I munden afrundet og let drikkelig.

Ekstra Bladet uge 4 – 2018 – 89/100 Point

2011 Gran Malbec, Bodega Piedra Negra, Valle de Uco, Argentina Kr. 185,-

Intens og koncentreret vin med blommer, mørk chokolade, varme krydderier og vanilje. Lang krydret afslutning.

90/100 point - Ekstra Bladet uge 3 - 2018

Diego Pressenda Barolo La Torricella, Piemonte, Italien kr. 179,-

Let alkoholisk næse med røde kirsebær og blommer. God, potent frugtintensitet, unge faste tanniner, endnu ikke meget kompleksitet, men fint potentiale og godt udgangspunkt med solid struktur.

Vinavisen.dk uge 3 - 2018

2013 Gran Lurton, Bodega Piedra Negra, Cabernet Sauvignon, Valle de Uco, Gran Reserve, ArgentinaKr. 123,-

En rigtig god rødvin med markante tanniner og udpræget en madvin til en kraftig ret - og med en overraskende krydring af "After Eight" chokolade.

Ekstra bladet uge 2 – 2018 – 92/100 Point

2014 Alka Carmenere, Araucano, Chile Kr. 419,-

Franske Lurton familiens chilenske vin. Mørke modne bærnoter. Let brændt i smagen med brombær, blomme, lakrids, peber og vanilje. Koncentreret vin, seriøs i udtrykket og velbalanceret med fadet. Lang afslutning. En af de bedste carmenere vine jeg har smagt.

Vinavisen.dk uge 2 - 2018

2013 Campo Alegre, Bodega Burdigala, Toro, Spanien, Kr. 108,-

En rødvin, der er spansk kvalitet hele vejen fra duft til eftersmag, og som kan hamle op med kraftige retter. Den har en fin krydring og en ikke-kvælende tørhed, der lader den fyldige frugt og sødmen komme til deres ret.

Vinavisen.dk uge 52 - 2017

2015 Humo Blanco ”Edicion Limitada”, Hacienda Araucano, Pinot Noir, Lolol Valley, Chile Kr. 83,-

Pinot-druen kommer fornemt frem i denne vellavede, økologiske rødvin fra Chile. Vinen har en god, ren frugtsmag og fin balance mellem sødme og syre. Til sidst en tørhed, der fortsætter i eftersmagen og gør vinen fin til mad. Og så er der i øvrigt kun 13% alkohol.

Vinavisen.dk uge 41 - 2017

2013 Chacayes, Bodega Piedra Negra, Valle de Uco, Mendoza, Argentina kr. 419,-

En stor og fantastisk flot rødvin - efter den høje pris sikkert en topvin i få eksemplarer. En vin til velhavende fodboldspillere og kinesere. Vinen har en lækker frugtfylde med mørke bær, brombær og slåen, en fornem krydring og unægtelig nogle markante procenter. Udpræget til kraftig mad.

89 point - Din Vin Guide November 2017

1988 Haute Coutume Rivesaltes Ambre, Frankrig kr. 136,-

Nøddetoner i duften. Oxideret vinstil med orangenoter, mandler, krydderier og tørrede frugter. Alkoholen lidt brændende. Lang afslutning. Nyd den til nøddedesserter.

88 point - Din Vin Guide November 2017

1998 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

Rubin med brun kant, ældet, ikke helt balanceret i næsen, men med moden frugt og kirsebær. Syltede kirsebær i munden.

88 point - Din Vin Guide November 2017

2000 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

Brun, nærmest tawnyfarvet og med lys kant. Duft af moden frugt og hyldebær. Modne kirsebær, dejlig krydret og meget bløde tanniner.

90 point - Din Vin Guide November 2017

2006 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

Dyb rubin. Fin frugt I næsen med hyldebær og skovbær samt lidt vegetabile noter. Flot frisk frugt, men ukompliceret og uden dybere lag bag, godt tanninbid.

90 point - Din Vin Guide November 2017

1994 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

En anelse udvikling og tørrede trænoter. Lys chokolade og i munden lidt tør bagerst. God fin vin der måske nok viser lidt udvikling. Men mangler lidt dybde og kompleksitet.

90 point - Din Vin Guide November 2017

1996 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

Modne noter i duften. Stadig masser af let tørrede blommer, sød lakrids, peber og vanilje. Vellavet, blød og rund I udtrykket. Lang afslutning.

90 point - Din Vin Guide November 2017

1997 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

Diskret I duften. Røde bærnoter og sødme i smagen med tobak, læder og vanijle. Blød og mild I udtrykket. Mellemlang afslutning.

92 point - Din Vin Guide November 2017

2002 Port Quinta do Estanho kr. 235,-

Rubin, lys kant. Moden frugt I næsen, mørke bær, boysenbær og lidt chokolade. Meget blød, men med lidt bid i enden. Fint mode nog drikkeklar. Et fint glas.

91 point - Din Vin Guide November 2017

Abel Jobart vintage 2011 Champagne kr. 168,-

Diskret i næsen. Noget aggressiv i moussen med grønne æbler, hvid peber og blomster i smagen. Lidt simpel og kort afslutning.

90 point - Din Vin Guide November 2017

Abel Jobart Blanc de Blanc Champagne kr. 255,-

Gær og en anelse limeskal i næsen. Søde noter med bolcher i smagen. Der kommer lidt nærmest lidt frisk figen. En rigtig god balance med små fine bobler og herlig gærkarakter, der giver dybden. Afslutningen er syngende ren frugt, der bare danser rundt på tungen. Bider lidt til sidst men er ren og lækker

90 point - Din Vin Guide November 2017

Abel Jobart Brut Reserve Champagne kr. 152,-

Blød med god cremet mousse fra små bobler. Et tropisk element, der holdes i stram snor af god syre og citruskarakter. Dejligt dansende elegance.

91 point - Din Vin Guide November 2017

Abel Jobart Prestige Champagne kr. 178,-

Fin mousse med små elgante bobler i glasset. God balance I næsen, hvor der er ro på elementerne. Intet springer frem, men leveres subtilt. Smagen bekræfter finessen I denne vin. Noter af citrus, græs og æble star flot I forhold til syren. En vellavet flaske vin.

Vinavisen.dk uge 39 - 2017

Blanc de Blanc, Abel Jobart, Champagne, Frankrig kr. 255,-

Tør er den, men ganske dejlig. En vellavet champagne, blanc de blanc - hvid på "hvide" (grønne) druer. I smagen noter af især citrus, men også sommeræbler. Dertil noter af brød. Ganske fine, stadige bobler og lang eftersmag.

Ekstra Bladet uge 38 - 2017

2014 Riesling Grand Cru Wiebelsberg, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig kr. 108,-

Typisk riesling karakter i næsen med et strejf terpentin. Fyldig med stenfrugter, limefrugt og hvide blomster i smagen. Flot koncentration, rimelig syre og en lang afslutning. Fire flotte stjerner. 89/100 point

Berlingske uge 37 - 2017

2016 Chardonnay Rafale, Vignerons Catalan, Pays d’Oc, Frankrig kr. 36,-

Ananas og honningmelon i både duft og smag. En del sødme i smagen får den til at virke fyldig. Man får, hvad man betaler for.

Ekstra Bladet uge 37 - 2017

2015 Zweigelt Sandstein, Weingut Pfaffl, Østrig kr. 77,-

Røde bær i næse. En kølig ung vin hvor frugten dominerer. Ribs, sorte kirsebær, violer og lakrids i smagen. Vellavet dog med en lidt tør afslutning. 87/100 point

Vinavisen uge 37 - 2017

2014 Vacqueyras, Domaine Carobelle, Rhône, Frankrig kr. 89,-

Udmærket rødvin på økologisk dyrkede druer, Grenache og Syrah. Tør - faktisk ret markant tør, der gør den til en udpræget madvin. I smagen noter af lakrids, tjære og tovværk.

90/100 Point - Din Vin Guide September - 2017


2012 Barolo, La Torricella, Diego Pressenda, piemonte, Italien kr. 179,-

Let alkoholisk næse med røde kirsebær og blommer. God, potent frugtintensitet, unge faste tanniner, endnu ikke meget kompleksitet, men fint potentiale og godt udgangspunkt med solif struktur.

90/100 point – Din Vin Guide - September - 2017

2014 Cabernet Sauvignon, Thomas Goss, McLaren Vale, Australien kr. 119,-

Solbær i duften. Vellavet vin med pæn concentration. Saftig i udtrykket, bløde tanniner og masser af bærintensitet i smagen. Krydret lang afslutning.

Ekstra Bladet uge 35 - 2017

2014 jerome Chezeaux, Bourgogne Blanc, Frankrig kr. 108,-

Citrusnoter i duften. Pæn frugt med især fersken i smagen, medium koncentration og en mellemlang afslutning. SImpel men velfungerende. 87/100 point

Ekstra Bladet uge 35 - 2017

2014 Saint Veran, Julien & Daniel Barraud, Bourgogne Blanc, Frankrig kr. 145,-

Frugtig intens i duften med fadtoner. Seriøs, fyldig vin med fersken, vanilje, krydderier i smagen. Yderst velbalanceret med en lang eftersmag.89/100 point

Ekstra Bladet uge 35 - 2017

2015 Macon-Fuisse, Julien & Daniel Barraud, Bourgogne Blanc, Frankrig kr. 112,-

Pæn koncentration og en lidt varm vin i stilen. Fersken, limefrugt, abrikos og vaniljestrejf i smagen. Vellavet vin med en flot koncentration og en frugtig afslutning. 89/100 point

Vinavisen.dk uge 35 - 2017

2014 Riesling Grand Cru Zotzenberg, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig kr. 108,-

En let, frisk og læskende hvidvin på økodruer. Tre år gammel og fint afrundet med noter af eksotiske frugter, en god syre og mineralske noter. Lang eftersmag.

Ekstra Bladet uge 34 - 2017

2010 Chiù, Valturio, Marche, Italien kr. 196,-

Krydret i duften. Brombær, tobak, peber og vanilje i smagen. Vellavet, saftig i stilen med en krydret afslutning. 89/100 point

Berlingske uge 33 - 2017

2015 Hautes-Côtes de Beaune Rouge, Domaine Labry, Bourgogne, Frankrig kr. 99,-

Søde kirsebær, blommesten og et lille strejf af stilk. Letbenet, velproduceret og nydelig bourgogne, der bare drikker godt.

Ekstra Bladet uge 33 - 2017

2008 Savennieres, Château de Varennes, Loire, Frankrig kr. 99,-

Meget moden chenin fra Loiredalen. Oxideret og mørk i farven med lang skindkontakt. Meget modne toner i smagen og en vin der givet vil dele folket. Tør med smag af smør, modne abrikoser, nedfaldspærer og krydderier. Koncentreret med en lang afslutning. Ubetinget madvin. Men også en vin der skal drikkes snart. 88/100 point

Vinavisen.dk uge 33 - 2017

2015 Tamerice, Valturio, Marche Bianco IGT, Italien kr. 92,-

Denne økologiske hvidvin smager godt, og med sin tørhed og krydrede noter er den udpræget en madvin - og vin til en ret, der smager af noget. I smagen noter af pære.

Berlingske uge 32 - 2017

2014 Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Leyendas de Familia, Maule Valley, Chile kr. 76,-

Grøn peber, urt og solbær. Medium koncentreret sag med en let strukturerende garvesyre. Pæn chilener om end lidt mainstream-agtig.

Ekstra Bladet juli - 2017

2015 Bardolino Classico, Roccolo del Lago, Italien kr. 50,-

Masser af røde bær i duften. En let rødvin fra Gardasøens bred med røde kirsebær, let tørhed, blomster i smagen. Velfungerende. 87/100 point

Berlingske uge 31 - 2017

2014 Chiroubles, Maison Coquard, Beaujolais, Frankrig kr. 68,-

Floral, kirsebæragtig og åben næse med masser af ung bærfrugt. Frisk beaujolais uden den store substans.

Ekstra Bladet uge 31 - 2017

2014 "Clos de Choué” Givry 1. Cru, Domaine Chofflet-Valdenaire Bourgogne, Frankrig Kr. 139,-

Fra det sydige Bourgogne. Intense røde bærnoter i duften. Hindbær, jordbær i smagen med lette krydderier og strejf vanilje. Pæn syre. Lidt spinkel men vellavet. Let blomstret syrlig afslutning. 89/100 point

Berlingske uge 30 - 2017

2015 Bourgogne Pinot Noir, Bernard Moreau, Frankrig Kr. 81,-

Klassisk bourgogne, hvor man blandt andet finder indslag af rød stenfrugt. Letbenet og frisk i mund. Bedst, når den nydes let sval.

Ekstra Bladet uge 27 - 2017

2012 Château Penin Grande Selection, Bordeaux Superiore, Frankrig Kr. 76,-

Fra Bordeaux. Flot koncentration, en fydlig vin med brombær, mocca, tobak og vanilje i smagen. Meget klassisk, velbalanceret med en let krydret afslutning. Til prisen et flot glas. 89/100 point

Ekstra Bladet uge 25 - 2017

2015 Roccolo del Lago Bardolino Classico, Italien Kr. 50,-

Masser af røde bær i duften. En let rødvin fra Gardasøens bred med røde kirsebær, let tørhed, blomster i smagen. Simpel men velfungerende. 87/100 point

Ekstra Bladet uge 24 - 2017

2014 Domaine La Brune, Beaumes de Venise, Rhône, Frankrig Kr. 79,-

Fra Beaumes de Venice i Rhonedalen. Krydret i duften som fortsætter i smagen med brombær, peber og krydderier. Pæn intensitet, velbalanceret med en saftig memmellang afslutning. Pænt køb. 87/100 point

Ekstra Bladet uge 22 - 2017

Abel Jobart Brut Selection Champagne, Frankrig Kr. 132,-

Masser af autolysis karakter i næsen. Fersken, hvid peber, limefrugt i smagen. En yderst flot champagne til prisen med en flot vedvarende mousse og lang afslutning. Godt eksempel på at der er guld at finde hos de helt små producenter. 90/100 point. GODT KØB

Ekstra Bladet uge 21 - 2017

2015 Riesling, Dr. Wehrheim, Pfalz, Tyskland kr. 139,-

En stram, tør og stringent riesling. Grønne æbler, citrus, mineralitet i udtrykket. Vellavet måske en anelse spinkel. 88/100 point.

Ekstra Bladet uge 21 - 2017

2011 Nebbiolo d’Alba, La Torricella, Piemonte, Italien kr. 110,-

Brun kant og meget moden i udtrykket. bitre kirsebær, kamfer, tobak, lakrids og vanilje. En moden nebbiolo med en pæn syre og tørre tanniner. Krydret afslutning. 88/100 point.

Ekstra Bladet uge 19 - 2017

Jensen's London Distilled Bermondsey Dry Gin. 43%. Kr. 299,-

Ginen er genskabt efter opskrifter fra det tidlige 20. århundrede, hvor enebærsmagen er mindre fremtrædende end i de moderne opskrifter. Intens i duften af især enebær og lakrids. En fed og fyldig gin, meget ren i smagen. Koriander, enebær, hvid peber, græs og en let sødme i smagen. Yderst kompleks og balanceret med alkoholen. 93/100 point.

Vinavisen.dk uge 19 - 2017

2015 Syrah Rafale, Vignerons Catalans, Pays d’Oc IGP, Frankrig – kr. 36,-

Til 36 kr. er dette en ganske god hverdags-rødvin. Der foregår måske ikke så meget, men vinen er venlig og uden kanter. Flasken har skruelåg.

Ekstra Bladet uge 15 - 2017

2014 Carmenere Reserva, Leyendas de Familia, Chile kr. 58,-

En let krydret vin med urtede toner i duft og smag. Brombær, krydderier, grøn peber, varme krydderier og vanilje. Sødmefuld krydret i afslutning. Simpel men velfungerende. 87/100 point

Vinavisen.dk uge 16 - 2017

2015 Pierre Laurent, Domaine des Chambris, hautes-Côtes-Nuits, Bourgogne, Frankrig kr. 94,-

En rigtig lækker rødvin fra Bourgogne, let og læskende med fin, blød frugt og sødme og et karakteristisk billede af druen Pinot Noir.

Ekstra Bladet uge 15 - 2017

2013 Carmenere Gran Reserva, Leyendas de Familia, Maule valley, Chile kr. 76,-

Fra Maule i det sydlige Chile. Saftig modne bær i smagen. Blåbær, sorte kirsebær, grøn peber og vanilje i smagen. En flot og pæn carmenere med en medium koncentration, velbalanceret og en krydret afslutning. Fire pæne stjerner. Godt køb. 88/100 point.


Vinavisen.dk uge 15 - 2017

2009 Valturio, Valturio Macerata Feltria, Marche Rosso, Italien kr. 128,-

En superlækker rødvin, meget Sangiovese, ikke Toscana, men nabo-regionen Marche. Blød, dejlig frugt, fine tanniner, lang eftersmag. En god anvendelig madvin.

Ekstra Bladet uge 14 - 2017

2014 Les Essentielles Pinot Noir, Vignerons de Mancey, Bourgogne, Frankrig kr. 79,-

Jordbær i duften. En let frugtig pinot med jordbær, røde kirsebær, lette krydderier og blomster i smagen. Pænt balanceret, medium koncentration. Frugtig afslutning. Godt køb. 88/100 point.

Ekstra Bladet uge 13 - 2017

2010 Château Arnauton, Fronsac, Bordeaux, Frankrig kr. 108,-

Fra Fronsac på primært merlot. En fyldig vin hvor man også kan fornemme lidt alder. I smagen brombær, mocca, tobak og krydderier. Velbalanceret med en let tør afslutning. Bestemt et hæderligt glas til prisen. 88/100 point.

Vinavisen uge 13 - 2017

2015 Merlot Rafale, Vignerons Catalan, Pays d’Oc, Frankrig, Kr. 36,-

Til prisen 36 kr. er denne rødvin lidt af et kup. Den har en blød og lækker frugtsmag, fin krydring og en god eftersmag. Har man mon byttet om på tallene, og skulle vinen i virkeligheden have kostet 63 kr.?

Berlingske uge 12 - 2017

2014 Givry Rouge ”Jean Chofflet” Domaine Chofflet Valdenaire, Bourgogne, Frankrig, Kr. 118,-

Kirsebær og blommesten i duft. Let i mund med en fin modenhed i frugten og et lille pikant syrebid. Ikke den største bourgogne, men bestemt vellavet.

Ekstra Bladet uge 12 - 2017

2013 Reserva, Calheiros Cruz, Douro, Portugal kr. 99,-

Vin fra Douro dalen på Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Fyldig krydret vin med brombær, lakrids, peber, krydderier og vanilje i smagen. Alkoholen dog for dominerende. Men derudover en saftig flot vin. 88/100 point uden hensyntagen til prisen.

Berlingske uge 11 - 2017

2010 Devise d’Ardilley, Haut-Medoc Cru Bourgeois, Bordeaux, Frankrig Kr. 121,-

Fint udviklet Bordeaux fra stor årgang med tørret frugt og chokolade. En anelse hed og tannisk i munden.

Berlingske uge 10 - 2017

Champagne Brut Reserve, Abel Jobart, Frankrig kr. 152,-

Ristede nødder og let stødt æble i duft. Medium fylde i mund med god rigtig længde for en Champagne i det prisniveau. Glimrende køb.

Berlingske uge 9 - 2017

2012 Givry 1. Cru ”Clos de Choue” Domaine Chofflet Valdenaire, Bourgogne, Frankrig kr. 139,-

Perfekt åben næse med ærketypiske Bourgogne-træk: Kirsebær, fløjl, underskov og vanijle fra egefadet. Blød og sødmefuld mund – næsten oversøisk. Man mærker man er sydpå. Drik nu!

Berlingske uge 8 - 2017

2012 Barolo ”La Torricella” Diego Pressenda, Piemonte, Italien kr. 179,-

Vidunderlig duft af søde kirsebær, blommesten, tobak og lakrids. Ditto i smagen, der er tør og stram, som en Barolo skal være, med en fin balance mellem frugtsødme og struktur.

”Godt køb” Ekstra Bladet uge 8 - 2017

2010 Château Fort Pontus, Fronsac, Bordeaux, Frankrig kr. 70,-

Vin på udelukkende Merlot fra Fronsac i Bordeaux. Sorte bær i frugten. En krydret, velbalanceret og saftig vin. Simpel og ligefrem med brombær, tobak og vanijle i smagen. Mellemlang afslutning. Pæn Bordeaux til prisen. 89 point (uden hensyntagen til prisen)

Berlingske uge 7 - 2017

2014 Grüner Veltleiner "Hundsleiten” weingut R & A Pfaffl, Weinviertel, Østrig kr. 109

Ret typisk veltliner med gule stenfrugter og det urtede, peberagtige strejf Østrigerne kalder pfefferl. Relativ let vin.

Berlingske uge 7 - 2017

2012 Vosne-Romanée 1. Cru ”Les Suchots” Jerôme Chezeaux, Bourgogne, Frankrig kr. 412,-

Superlækker Bourgogne med inslag af solmodne kirsebær og mandel. Glimrende klassisk vin, med indtagende og elegant frugtsødme.

Vinavisen.dk uge 7 - 2017

2012 Château La Perriere, Lussac Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrig kr.91,-

Pæn Bordeaux på druerne Merlot og Cabernet Franc, tør, fimnt krydret og med lidt fortrængt frugt, der holder igennem til eftersmagen. Udpræget en madvin.

Vinavisen uge 6 - 2017

2014 Le Pas de Montmirail, Gigondas, Frankrig kr. 103,-

En rigtig dejlig Rhône-rødvin, kompleks og i fin balance. Der er en blød, lækker bærsmag, der er krydderi (timian), der er tilpas syre og en lang eftersmag. Velegnet til mange retter – en god bog. Flot flaske.

Vinavisen uge 6 - 2017

2015 Vibio, Fattoria di Monticello, Umbrien IGT, Frankrig Kr. 58,-

Til den lave pris, er den rødvin en fortræffelig vin. Den er lavet på druerne Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir og ligger fint i munden med sin gode frugt og fint integreret fadnoter. Alle pengene værd.

Berlingske uge 5 - 2017

2014 Saint-Amour, Maison Coquard, Cru de Beaujolais, Frankrig kr. 77,-

Frisk og frugtig vin, med masser af lyse, røde bær i frugten. En Beaujolais til den meget lette side, hvor man finder kirsebær og blommesten i finalen. En vin der bare drikker godt.

Berlingske uge 2 - 2017

2014 Domaine de la Brune, Beaumes de Venise, Frankrig kr. 79,-

Hindbær, peber og grønne grene. Ret let, men velstruktureret Rhône-vin. Med en dejlig saftig garvesyre.

Berlingske uge 1 - 2017

2015 Cabernet Sauvignon, Rafale, Vignerons Catalans, Frankrig kr. 36,-

Frugtig og Beaujolais-agtig. Blød og behagelig i munden med en lille frugtsødme. Hvilket nok vil falde i de fleste smag. Fire en halv.

Vinavisen.dk uge 1 - 2017

2009 Solco, Valturio, Rebo, Marche Rosso IGT, Italien kr. 140,-

Vellavet rødvin med god bred frugt og krydring, og begge dele er til stede hele vejen igennem til eftersmagen.

Berlingske uge 52 - 2016

2014 Calheiros Cruz, José Carlos de Morias Cruz, Douro, Portugal kr. 49,-

Kirsebærsten og stilke i duft. Åben og frugtig i munden med fint garvesyrebid og en lille frugtsødme på toppen. Ikke så tosset. Fire en halv.

Vinavisen.dk uge 52 - 2016

Bracamonte, Grupo Yllera, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien kr. 84,-

Denne rødvin er præget af et markant fadpræg efter 12 måneder på fransk og amerikansk eg. Nogle vil finde denne smag lidt for meget af det gode, men der er også god frugt i vinen.

Berlingske uge 52 - 2016

”69” Cremant de Bourgogne, Maison Coquard, Bourgogne, Frankrig kr. 79,-

Ret neutral, let krydret sag med gule stenfrugter i næsen, ganske rund.

Vinavisen.dk Uge 51 - 2016

Domaine de la Brune, Vignerons de Caractere, Beaumes de Venise, Frankrig kr. 79,-

En meget dejlig Rhône-vin på druerne Grenache og Syrah – lækker, fyldig frugt, bløde tanniner …. Og en meget attraktiv pris. En udpræget madvin.

Vinavisen.dk uge 51 - 2016

Olmo, Valturio, Sangiovese, Marche IGT, 2014 Italien kr. 81,-

En rigtig god rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en god druesmag med en let fedme, god krydring med lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Vinavisen.dk uge 50 - 2016

Guiseppe Campagnola, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 72 kr.

Stor, blød og lækker - en flot rødvin lavet på druekvaset fra Amarone-produktionen. Der er god frugt, bløde tanniner, tilpas sødme og syre. Lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Corvine og Rondinella.

Vinavisen.dk uge 50 - 2016

Château Bel Orme Tronqouy de Lalande, Château Rauzan Gassies, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%) 135 kr.

En vellavet og god Bordeaux-rødvin med liflig duft og en god, bred og tæt Bordeaux-smag. Lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Vinavisen.dk uge 50 - 2016

Quinta do Estanho, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%) 69 kr.

En god portvin til 69 kr. Måske lidt enkel, men den er afrundet, venlig og uden kanter.

Vinavisen.dk uge 48 - 2016

Le Bine, Giuseppe Campagnola, Valpolicella Classico, Italien, 2015, lav alkohol (13%) 56 kr.

En lidt enkel, men vellavet rødvin på druerne Corvina og Rondinella. Den har god frugt og måske noter i regtning af muskatnød.

Vinavisen.dk uge 47 - 2016

Aliance, Daniel & Julien Barraud, Chardonnay, Pouilly-Fuissé, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 135 kr.

Liflig hvidvin med en fin duft og en frisk, bred druesmag. Faktisk en perfekt hvidvin til mange formål - en tør vin, men med en vidunderlig, lille sødme, noter af fersken og citrus og mineralske noter.

Vinavisen.dk uge 46 - 2016

Rossern, Pfaffl, Chardonnay, Niederösterreich, Østrig, 2013, høj alkohol (15%) 198 kr.

En usædvanlig hvidvin og en meget kraftig vin med 15% alkohol. Den har en let cremet, krydret druesmag, der udvikler sig meget i munden og i en eftersmag, der næsten er kraftigere end den umiddelbare smag. Ingen spritkant.

Vinavisen.dk uge 45 - 2016

Abel Jobart, Champagne, Brut, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%) 168 kr.

En fem år gammel årgangs-champagne til 168 kr. - kan det lade sig gøre? Faktisk er det en rigtig god champagne med fine, stadige bobler og en smag, der er lækker og modnet af alderen. I smagen noter af grape og mandarin, et strejf af rugbrød samt en lille sødme, Vinen har ikke det brede smagsbillede som årgangvine fra de store, berømte champagnehuse, men den er mere end pengene værd, Vinen er lavet på 70% Petit Meuniér og 30% Chardonnay - altså uden den sædvanlige Pinot Noir.

Vinavisen.dk uge 45 - 2016

69, Christophe Coquard, Gamay, Beaujolais, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%) 52 kr.

En venlig og okay Beaujolais-rødvin i den lettere ende, hvor den attraktive pris er i overensstemmelse med kvaliteten.

Vinavisen.dk uge 44 - 2016

Calheiros Cruz, Canelas, Douro, Portugal, 2013, høj alkohol (15,5%) 99 kr.

En stor og superlækker rødvin på de gode portvinsdruer Touriga Nacional, Touriga Frana og Tinta Roriz. Den har en god duft og en dyb farve. I den bløde, fyldige smag er der noter af mørke bær og en fin krydring. Med sine 15,5 procent er den godt på vej til fætteren portvin, men der er ingen spritkant.

Vinavisen.dk uge 44 - 2016

Goldjoch, Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2014, middel alkohol (14%) 165 kr.

En hvidvin med en fyldig og dyb frugtduft med noter af banan men også med strejf af eg. Smagen er ligeledes fyldig og fuld af frugt - blandt andet modne grønne druer og mango - og med en anelse fedme, der gør, at den holder længe i munden. Det er en meget lækker vin, og man fornemmer slet ikke det relativt høje alkoholindhold. Nyd den til fjerkræ, lette kødretter eller milde, cremede oste.

Vinavisen.dk uge 44 - 2016

Hommage, Pfaffl, Grüner Veltliner, Wein aus Ôsterreich, Østrig, 2015, middel alkohol (13,5%) 260 kr.

En Grüner Veltliner i den dyre ende, men også meget lækker med et bredt, faceteret smagsbillede, mild, delikat krydring og en lille sødme. Lang eftersmag.

Vinavisen.dk uge 43 - 2016

Clos de Choué, Domaine Chofflet Valdenaire, Pinot Noir, Givry 1er Cru, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%) 139 kr.

Denne rødvin fra Bourgogne-området Côte Chalonnaise "smelter på tungen". En delikat sag med god Pinot-duft og en blød smag med et klart og modent billede af druen Pinot Noir. Fin vin til prisen.

Vinavisen.dk uge 43 - 2016

La Torricella, Diego Pressenda, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%) 179 kr.

Lækker, fire år gammel rødvin, tør og oplagt til mad - fx en god bøf. Det er en vin, der vil noget med sin rene frugt, bløde tanniner og mange facetter.

Vinavisen.dk uge 36 - 2016

Château Vieux Chevrol, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%) 107 kr.

En tungesmækker vin - en dejlig Bordeaux-rødvin til en attraktiv pris. Pengene værd. Den har en god, saftig og kompleks smag med bløde tanniner, tilpas syre og en lille sødme. Lang eftersmag.

Vinavisen.dk uge 34 - 2016

Château Lamothe-Bergeron, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%) 138 kr.

En dejlig rødvin - en rigtig Bordeaux med elegance og rygrad, men også med god frugt, især mørke, modne kirsebær, i både duft og smag. I eftersmagen er der et lille bid af ren lakrids. Nyd den til lette kødretter.

Berlingske uge 33 - 2016

2015 Cantosan-Verdejo, Grupo Yllera, Rueda, Spanien, 51 kr.

Citrus, græs og melon. Enkel, frisk og slank spanier med en sprød syre.

Berlingske uge 32

2014 Chardonnay Leyendas de Familia Reserva, Casa Donoso, Maule Valley, Chile. 58 kr.

Pære og kridt med en bagkant vanilje. Usædvanlig chilensk chardonnay i en let oxidativ stil med en smule fadpræg.

Vinavisen.dk uge 32 - 2016

Château la Renaissance, Pomerol, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 156 kr.

En typisk Bordeaux-rødvin af den tørre slags. En lidt underspillet frugt og krydring, men også elegance. En "lille" Pomerol, men som sådan okay til prisen.

Berlingske uge 31 - 2016

2014 Rafale Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc, Frankrig. 36 kr.

Krydret næse med sødme sødmefuld varm og saftig frugt - mere Roussillon end cabernet sauvignon. Ganske drikbar - glimerende køb til prisen.

Vinavisen.dk uge 30 - 2016

Calheiros Cruz, Memórias, Douro, Portugal, 2008, høj alkohol (15,5%) 226 kr.

En stor og meget flot rødvin fra portvinens dal. En vin, hvor alle elementer smelter sammen til et fornemt hele i fin balance. Den er lavet på druerne Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz, der også bruges til portvin, og den smager da også lidt i retning af portvin. Men den er tør og med fint integrerede fadnoter. Den har dog også en lille sødme, men til gengæld ingen spritkant trods de 15,5% alkohol. Otte år gammel, men må gerne ligge endnu nogle år. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Berlingske uge 29 - 2016

2012 château Peyrabon, Haut-medoc Cru bourgeois, Frankrig. 99 kr.

Glimerende Cru bourgeois, hvor den sympatiske 2012 årgang træder fint igennem, med sin imødekomende mørke frugt, suppleret med vin mineralitet og velafstemt fad. Relativt blød og let drikbar. klassisk Bordeaux til meneskepris.

Berlingske uge 28 - 2016

2013 Riesling Grand Cru Zotzenberg, Leipp-Leininger, Alsace, Frankrig. 95 kr.

Oser af æble, kridt, let ovemoden blomme og petroleum (hvilket er typisk for riesling-druen). Syrestruktureret vin, der besidder en lille snert af mineralitet. Glimrende.

Vinavisen.dk uge 23 - 2016

Quinta do Estanho, Porto, Tawny, Portugal, høj alkohol (19%) 51 kr.

Der er tørrede korrender over duften af denne portvin, mens smagen byder på søde svesker. En udmærket - og meget prisvenlig - portvin til en god, sød dessert og til tørre kraftige oste.

Vinavisen.dk uge 23 - 2016

Le Bine, Giuseppe Campagnola, Valpolicella Classico, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 56 kr.

Denne rødvin dufter af syltede kirsebær. Men der er intet syltet eller marmeladeagtigt over smagen, som er blød og rund og fuld af frugt, men som også har en fin syre til at opveje frugtsødmen. En lækker vin, som mange vil kunne lide. Drik den til ikke alt for kraftige kødretter eller til tørre italienske oste.

Vinavisen.dk uge 22 - 2016

Château Penin, Sauvignon Blanc, Bordeaux, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 68 kr.

strejf af hyldeblomster i duften og med en tør og fyldig smag med noter af grønne druer. En rigtig god vin til lyse fiskeretter.

Vinavisen.dk uge 21 - 2016

Les Cigales, Château Penin, Bordeaux, Frankrig, lav alkohol (12,5%) 56 kr.

Denne udmærkede rosévin har en fin, lys laksefarve, en dejlig duft og en harmonisk, frisk smag. En meget anvendelig vin både som áperitif, som terrassevin og til mad.

Vinavisen.dk uge 20 - 2016

Domaine la Brune, Beaumes de Venise, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 79 kr.

Rhône-appellationen Beaumes de Venise er bedst kendt for sine søde vine, men kan bestemt også fremstille dejlige rødvine - hvilket denne vin er et tydeligt eksempel på. Det er en vin med en herlig aromatisk duft og en bred, varm og krydret smag med noter af modne frugter. En rigtig god vin til prisen. Drik den til kraftige kødretter eller til en god pastaret.

Vinavisen.dk uge 20 - 2016

Clos de la Tour, La Closerie des Thorins, Gamay, Moulin-à-Vent, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%) 140 kr.

En vellavet Beaujolais-rødvin med dejlig frugt, bløde tanniner, fin krydring og en god syre til mad. Husk, at den skal skænkes vel afkølet.

Vinavisen.dk uge 19 - 2016

Domaine Labry, Chardonnay, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 96 kr.

Frisk og ret let hvidvin med en god druesmag. En rigtig dejlig sommervin - en af de første vine i år, som vi vil bruge ordet terrassevin om.

Vinavisen.dk uge 19 - 2016

Château Devise d'Ardilley, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%) 121 kr.

En klassisk og ualmindelig lækker rød Bordeaux-vin. Den dufter rent af solbær og har en fyldig, fløjlsblød og kompleks smag med fin balance mellem frugt og tanniner.

Vinavisen.dk uge 18 - 2016

Deau, Distillerie des Moisans, Pineau des Charentes, Frankrig, høj alkohol (17%) 75 kr.

Pineau des Charentes er en fransk apéritif-vin, lavet af frisk, ugæret druesaft - eventuelt let gæret - der er "forstærket" med cognac. Vinen er sød, men ikke SÅ sød, og den har en lækker smag med krydderier og noter af brændte figner. Fin til ikke alt for søde desserter.

Vinavisen.dk uge 18 - 2016

Yllera, Bodegas Grupo Yllera, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%) 59 kr.

Flot rødvin - og til 59 kr. lidt af et fund. Den har en bred frugtsmag, en vis tørhed, men også en lille sødme. Dertil vanille fra den fint integrerede fadlagring.

Vinavisen.dk uge 17 - 2016

Wien 1, Pfaffl, Wien, Østrig, 2015, lav alkohol (11,5%) 67 kr.

En meget lækker hvidvin på Riesling, Grüner Veltliner og Pinot Blanc. Vinen har en fint parfumeret duft og en dejlig fyldig smag med noter af modne grønne druer og en lille smule grape til slut. Flasken har skruelåg.

Vinavisen.dk uge 17 - 2016

Roccolo del Lago, Giuseppe Campagnola, Bardolino, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 50 kr.

En venlig, saftig og let drikkelig rødvin på druerne Corvina og Rondinella. Det er en vin, der hænger godt sammen med sin gode, bløde frugt og fine sødme. Til 50 kr. er den ganske enkelt et scoop.

Berlingske uge 16 - 2016

Valpolicella, 2013, Caterina Zardini, Valpolicella, Italien 89kr.

Søde kirsebær i både næse og mund. Slank og let rustik vin med velafstemt frugtsødme i kombination med frisk syre. En let bitterhed spores i afslutningen – typisk for valpolicella.

Vinavisen.dk uge 16 - 2016

Goldjoch, Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Reserve, Østrig, 2014, middel alkohol (14%) 165 kr.

En dejlig hvidvin med en fint krydret duft og en frisk og lækker, let cremet smag med noter af eksotiske frugter og ... er det mon banan?

Berlingske uge 15 - 2016

2012 Grande Sélection merlot, Chateau Penin, Bordeaux, Frankrig 76 kr.

Typisk merlot fra højre bred og typisk 2012: Meget mørk frugt med julekageagtige noter. Ganske potent og kraftfuld med en syre og tannin.

Berlingske uge 15 - 2016

2012 Grande Sélection merlot, Chateau Penin, Bordeaux, Frankrig 76 kr.

Typisk merlot fra højre bred og typisk 2012: Meget mørk frugt med julekageagtige noter. Ganske potent og kraftfuld med en syre og tannin.

Vinavisen.dk uge 15 - 2016

Château Peyrabon, Patrick Bernard Gérant, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%) 95 kr.

Ja, sådan er en god Bordeaux-rødvin i den venlige ende af prisskalaen. Den har en harmonisk, tør smag, fyldig frugt og efter fire år en afrundet modenhed. I smagen gode tanniner og trækasse.

Vinavisen.dk uge 15 - 2016

Jean Chofflet, Domaine Chofflet Valdenaire, Pinot Noir, Givy, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%) 103 kr.

En rigtig god Pinot Noir - og en rigtig god Bourgogne-rødvin til prisen. Den har en blød, fint krydret smag og et lille strejf af fadlagring.

Køge Vinhandel • Kirke Værløsevej 26, st. 2B, 3500 Værløse • Danmark • E-mail: info@koegevinhandel.dk • mobil +45 53 57 35 30 • CVR: 41112883